Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Richtlijn overdracht medicatiegegevens definitief

De richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ is definitief. Dit betekent dat bij elk voorschrijfmoment en bij spoedgevallen binnen 24 uur een actueel medicatieoverzicht beschikbaar moet zijn, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Richtlijn overdracht medicatiegegevens definitief

Bij opname van een patiënt moet er een actueel medicatieoverzicht zijn, dat wordt opgevraagd bij de apotheek. Dit overzicht moet door een gesprek met de patiënt worden geverifieerd. Dit geldt voor spoed, voor geplande opnames en voor poliklinische behandelingen. Vervolgens moet bij ontslag van een patiënt het medicatieoverzicht worden bijgewerkt. Het bijgewerkte overzicht wordt met een ontslaggesprek meegegeven aan de patiënt, beschikbaar gesteld voor de volgende zorgverlener en teruggekoppeld aan de apotheek.

Overgangsfase
Omdat er nog niet volledig is voldaan aan alle organisatorische en financiële voorwaarden die de invoering van de richtlijn mogelijk maken, is er sprake van een overgangsfase. Hierover zijn ook afspraken gemaakt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het kader van de handhaving van deze richtlijn en het lopende implementatietraject van het VMS Veiligheidsprogramma, aldus de NVZ.

Knelpunten
De richtlijn is door negentien veldpartijen ontwikkeld, waaronder kennisorganisaties en beroepsgroepen. De richtlijn is een initiatief van de IGZ en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen knelpunten bij de implementatie van de richtlijn voor 1 juni 2011 melden bij de NVZ. Mail naar l.werther@nvz-ziekenhuizen.nl.

Bekijk de richtlijn.

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Dat is mooi, wordt ook tijd. Het gaat geregeld mis als cliënten van het ZH naar huis/verzorgingshuis gaan. Pas nog een cliënt die voor onderzoek naar het ZH gaat terug komt met maagbeschermer, deze echter al slikte maar geen wijziging had in mg. En dan zal het maar een medicijn zijn waar je problemen van kan krijgen…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.