Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn palliatieve sedatie goed gevolgd

De KNMG-richtlijn palliatieve sedatie, waarin ook de rol van de verpleegkundige wordt beschreven, wordt door artsen grotendeels gevolgd.
richtlijn_palliatieve_sedatie_verpleegkundigen

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd artsen uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, VU Medisch Centrum en het UMC Groningen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 

Midazolam in plaats van morfine
De meest genoemde indicaties om palliatieve sedatie toe te passen waren benauwdheid, pijn en lichamelijke uitputting. Een overgrote meerderheid van de artsen (92%) gebruikt  midazolam voor sedatie, het middel van eerste keuze. Voorheen werd morfine nog wel eens ten onrechte als sedatief middel ingezet.

 

Communicatie
Een aandachtspunt is de druk die artsen soms ervaren vanuit patiënten en naasten om te starten met sedatie: 14 procent voelde zich onder druk gezet . Ook noemde 41 procent van de artsen het mogelijk levensbekortend effect van continue sedatie. Ondanks het over het algemeen positieve beeld leek de communicatie tussen artsen, patiënten en naasten over continue sedatie aan het levenseinde verbeterd te kunnen worden.

 

Verpleegkundigen

De richtlijn Palliatieve sedatie werd in 2005 uitgebracht en geactualiseerd in 2009. De richtlijn vermeldt ook wat de betrokkenheid van de verpleegkundige bij palliatieve sedatie zou moeten zijn. Volgens de richtlijn hebben verpleegkundigen een belangrijke taak bij het leveren van input voor het stellen van de indicatie, het inschatten of aan de voorwaarden is voldaan en bij de uitvoering van palliatieve sedatie. Ook geeft de richtlijn aanwijzingen voor de samenwerking tussen arts en verpleegkundige bij palliatieve sedatie.

 

Deskundigheid

‘Verpleegkundigen zijn veelal degenen die palliatieve sedaties uitvoeren,’ zegt Thirza Olden, voorzitter V&VN Palliatieve Verpleegkunde.’Van belang is een goede deskundigheid van verpleegkundigen. De zorg voor gesedeerde patiënten omvat meer dan het toedienen van subcutane middelen, meestal via een pomp. Het vereist specifieke kennis en kunde omtrent dosering en werking van gebruikte sedativa en beoordeling van de mate van sedatie. Het verplegen van geseerde patiënten en ondersteuning van naasten is ook onderdeel van deze zorg.’

Opleidingstraject
V&VN Palliatieve Verpleegkunde werkt momenteel aan een opleidingstraject en een specialistisch competentieprofiel voor verpleegkundigen in de palliatieve zorg en goede multidiscipliaire samenwerking met andere professionals. Het competentieprofiel wordt op 7 juni gepresenteerd, op het jaarcongres van V&VN Palliatieve Verpleegkunde.

 

Bron: KNMG / Nursing

Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.