Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn ‘Pijn bij kanker’ herzien

De richtlijn ‘Diagnostiek en Behandeling van Pijn bij Patiënten met Kanker’ uit 2008 is herzien en vanaf nu te downloaden via de website van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
1.jpg
Foto: Fotolia

De herziene multidisciplinaire richtlijn is evidence-based en beperkt zich tot pijn bij patiënten met kanker in zowel de curatieve fase als de palliatieve fase. Preventie van pijn bij patiënten met kanker wordt in deze richtlijn niet besproken, omdat hierover onvoldoende gegevens beschikbaar zijn in de literatuur. ‘Daarbij is preventie niet altijd mogelijk omdat er duidelijke oorzaak is voor de pijn, het kankerproces zelf, of de behandeling bijvoorbeeld,’ aldus verpleegkundige en verplegingswetenschapper Wendy Oldenmenger, die bij de totstandkoming van de richtlijn betrokken was.

Pijn op de Nursing Experience
Wat moet je weten over de meest voorkomende pijnmedicatie, zoals paracetamol, NSAID’s en opioïden? Eric de Roode, verpleegkundig specialist pijnbestrijding vertelt je alle ins en outs.
Meer info over de Nursing Experience>>>

Herzien en niet-herzien
Stap één van de herziening was een inventarisatie onder alle beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntenorganisaties wat zij de belangrijkste onderwerpen vonden voor de herziening. Daarom zijn niet alle thema’s zijn uitgewerkt in de nieuwe richtlijn, sommige hoofdstukken zijn hetzelfde gebleven als in 2008. De volgende thema’s zijn herzien: pijnschalen, doorbraakpijn, chronische pijn, bijzondere patiëntengroepen, voorlichting en educatie, zelfstandigheid van de patiënt, therapietrouw, multidimensionele benadering, adjuvante analgetica, toxiciteit, geneesmiddeleninteracties en taakverdeling en verantwoordelijkheid.

Veranderingen voor verpleegkundigen
Uit de nieuwe richtlijn blijkt onder meer dat de Numerical Rating Scale (NRS) de voorkeursschaal blijft bij het meten van pijn, met als tweede keus de Visual Analogue Scale  (VAS) of Verbal Rating Scale (VRS). Ook wordt in de nieuwe richtlijn een afkapwaarde van ≥4 voorgesteld waarboven tot actie dient te worden overgegaan (dat was in de vorige richtlijn ≥5). Verder is er veel aandacht voor het fenomeen en de behandeling van doorbraakpijn, dat in de vorige richtlijn nog nauwelijks werd beschreven. 

Bekijk hier de richtlijn op de website van de NVA 

Medicijnquiz fentanyl 
Beantwoord de vragen van de medicijnquiz over fentanyl en verdien een accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&V. Ga naar de medicijnquiz.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.