Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase herzien

Verpleegkundigen krijgen een grotere rol bij vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Dat blijkt uit de op 9 mei gepubliceerde herziene richtlijn.

De richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase is een initiatief van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De vorige richtlijn werd in 2010 gepubliceerd. Nieuw is dat de aanbevelingen gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Duidelijker omschreven is bijvoorbeeld wat verpleegkundigen kunnen doen als een patiënt met ongeneeslijke kanker vermoeid is.

Vermoeidheid meten

Meten is volgens de richtlijn belangrijk, en ook verpleegkundigen hebben daarbij hun rol. Driekwart van alle patiënten met ongeneeslijke kanker krijgt last van vermoeidheid. De impact op de kwaliteit van leven is groter dan die van pijn. Verpleegkundigen kunnen vermoeidheid zelf meten, en het is altijd verstandig om met de arts te bespreken wie meet. Gebruik ook de juiste meetinstrumenten, benadrukt de werkgroep die de richtlijn schreef.

Interventies

Ook nieuw is het overzicht van wetenschappelijk onderbouwde interventies. Bewegen is een belangrijke, daarnaast beschrijft de werkgroep meerdere psychosociale interventies en adviezen over medicatie.

Ondersteuning bij vermoeidheid

Voor Nursing beantwoordde verpleegkundig expert medische oncologie Marlies Peters vragen over vragen over vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Zij zat namens V&VN in de werkgroep. In dit (Premium-)artikel lees je hoe je de vermoeidheid herkent en in kaart brengt. En in dit (Premium-) artikel gaan we in op de verpleegkundige interventies, bijvoorbeeld het stimuleren van beweging. Ook krijg je tips over slaap, voeding en psychosociale interventies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.