Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn voor controleren medische apparatuur

De Orde van Medisch Specialisten heeft een richtlijn opgesteld voor het onderhoud en de controle van medische apparatuur. De richtlijn is aan alle specialisten toegestuurd, zo heeft de Orde gisteren bekendgemaakt.

Medisch specialisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van veilige en goed onderhouden apparaten bij de behandeling van patiënten. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel artsen zich te weinig bemoeien met het onderhoud van de apparatuur.

Stickers
De nieuwe richtlijn geeft aan hoe artsen de kwaliteit van hun apparatuur kunnen controleren. Zo kunnen gekleurde stickers aangeven wanneer een monteur moet verschijnen voor onderhoud. Als een apparaat niet in orde is, moet de arts zorgen dat er vervanging komt. Ook hiervoor gelden vaste procedures.

Ook verpleegkundigen

Verpleegkundigen krijgen in het kader van Veiligheidsmanagementsystemen (VMS) ook te maken met meer aandacht voor het veilig werken met medische apparatuur. Het Twenteborg ziekenhuis in Almelo is hier inmiddels al mee bezig. Verpleegkundigen krijgen er onder meer training in het controleren van de veiligheid van spuitenpompen en beademingsapparatuur. Hun kennis zal jaarlijks getoetst worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.