Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn voor ongewenst medicijngebruik bij ouderen

Een aantal artsen- en gezondheidsorganisaties heeft een richtlijn gepubliceerd om ongewenst medicijngebruik bij ouderen tegen te gaan.

Verschillende beroepsorganisaties in de zorg gaven eerder al aan dat ouderen vanaf 65 jaar die vijf of meer geneesmiddelen slikken en meerdere ziektes hebben elk jaar een medicatiebeoordeling zouden moeten krijgen. Naar schatting komen zo’n 300.000 patiënten in aanmerking voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling. De beoordeling kost zorgverleners 1 tot 2 uur per patiënt.

 

Minder ziekenhuisopnames

Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) verwacht dat door zo’n medicatieboordeling minder ouderen overlijden of in een ziekenhuis worden opgenomen na een verkeerde combinatie van medicijnen. Bij de medicatiebeoordeling maken de arts, apotheker en patiënt samen afspraken over het gebruik van de juiste medicijnen.

 

Patiënt
Voor de patiënt is het belangrijk om te kijken naar zijn mogelijkheden, wensen en bezwaren. Voldoet het medicijngebruik aan de verwachtingen, past het medicijngebruik in de dagelijkse routine, begrijpt de patiënt wat hij slikt en waarom, en lukt het om de medicijnen goed in te nemen?

 

Vergoeding
Aan de richtlijn zitten in de praktijk nog haken en ogen. De medicijncontrole wordt aangeraden, maar het is nog onzeker of zorgverzekeraars de kosten van artsen voor de controle vergoeden. De kosten van de apotheker vergoeden sommige zorgverzekeraars al wel.

 

Bron: Nederlands Huisartsengenootschap

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.