Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn voor verpleegkundige verslaglegging

Beroepsvereniging V&VN heeft een richtlijn ‘Verpleegkundige en verzorgende verslaglegging’ ontwikkeld. De richtlijn biedt verpleegkundigen houvast bij een goede verslaglegging en een juiste omgang met dossiers.
Richtlijn voor verpleegkundige verslaglegging

In de richtlijn wordt uiteengezet uit welke onderdelen goede verslaglegging bestaat, namelijk uit een anamnese, een verpleegkundige diagnose, een zorgplan, voortgangsrapportages, evaluaties en de overdracht. Er wordt uitgelegd waarom deze onderdelen van belang zijn en waar verpleegkundigen en verzorgenden alert op moeten zijn. De wijze van noteren en gegevens die wel en niet in het dossier horen, komen aan bod.

Elektronisch dossier
Ook wordt ingegaan op de rechten van de cliënt met betrekking tot het dossier en de plichten van de verpleegkundige. En wordt er aandacht besteed aan mogelijke consequenties van het gebruik van elektronische dossiers, daar waar een duidelijk verschil is met het hanteren van een papieren dossier.

Verpleegkundige verslaglegging
De nieuwe richtlijn is een actuele versie van de Herziening Consensus Verpleegkundige Verslagleggingen die in 1999 uitgebracht werd door de toenmalige Verpleegkundige Wetenschappelijke Raad van het CBO. De normen uit deze consensus richtlijn zijn voor een groot deel in de nieuwe richtlijn verwerkt en aangevuld met actuele inzichten en met aspecten die voor de verzorgende praktijk van belang zijn.

Bekijk de richtlijn ‘Verpleegkundige en verzorgende verslaglegging’.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.