Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn eenzaamheid in de maak

Hoe ga je als wijkverpleegkundige om met de zorg aan eenzame ouderen? Het HAN Lectoraat Eerstelijnszorg ontwerpt in opdracht van ZonMW en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen een richtlijn die zorgverleners moet helpen bij het signaleren en voorkomen van eenzaamheid.
iStock-477726830.jpg
Wijkverpleegkundigen weten zich vaak geen raad met gevoelens van eenzaamheid van de cliënt. - Foto: iStock

Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk hebben dringend behoefte aan ondersteuning in de zorg voor eenzame mensen. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland geeft aan dat zij dikwijls horen dat wijkverpleegkundigen geconfronteerd worden met eenzame patiënten en dat er te weinig zicht is op effectief interventies.

Kwaliteitsstandaard eenzaamheid

Daar komt nog bij dat de verpleegkundigen zich moeilijk raad weten met vermoedens van eenzaamheid en behoefte aan extra zorg, aldus de website Scienceguide. De ontwikkeling van een richtlijn komt daarmee tegemoet aan de wens om ondersteuning. In de nieuwe richtlijn ‘Kwaliteitsstandaard Eenzaamheid’ worden wijkverpleegkundigen op verschillende manieren ondersteund.

Risicofactoren eenzaamheid 

Allereerst zullen er onderbouwde adviezen komen over het vroegtijdig en correct signaleren van risicofactoren en verschillende vormen van eenzaamheid bij ouderen. Daarnaast zal inzicht gegeven worden in de mogelijkheden van preventie en interventie en wordt geïnventariseerd welke criteria er zijn voor doorverwijzing. Het HAN Lectoraat is de belangrijkste partner in het project Kwaliteitsstandaard Eenzaamheid dat samen met onder meer het Trimbos Instituut, de VU, Movisie, IQHealthcare, Humanitas en Zorgbelang Nederland wordt uitgevoerd. 

Lectoraat 

Lector Rob van der Sande ziet het project als een mooie toevoeging aan het werk dat de HAN hier al doet. ‘Dit project sluit mooi aan bij de expertise van ons onderzoek naar de vraagstukken over kwaliteit en duurzaamheid van zorgverlening door verpleegkundigen in de eerste lijn.’ De ontwikkeling van de richtlijn wordt gefinancierd binnen het programma Kwaliteitsstandaarden van ZonMw.  

Lees ook: 8 inspirerende ideeën tegen eenzaamheid cliënten >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.