Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijnen dementie krijgen kwaliteitsstempel

Twee richtlijnen voor verzorgenden hebben onlangs een kwaliteitsstempel gekregen van V&VN. Het zijn richtlijnen van het onderzoeksinstituut NIVEL voor het begeleiden van mensen met dementie die depressief of apathisch zijn.
Richtlijnen dementie krijgen kwaliteitsstempel

Depressieve klachten
De richtlijnen zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Toetsingscommissie Richtlijnen van V&VN (voorheen de AVVV), die op deze manier bijdraagt aan een kwalitatief goede beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. In de richtlijn Het begeleiden van mensen met dementie die depressief zijn staat hoe je deze mensen kunt begeleiden met behulp van de Plezierige-Activiteiten-Methode. Deze methode vergroot de kans dat de depressiviteit vermindert. Meer over de methode lees je in de richtlijn.

Apathie en snoezelen
Mensen in de laatste fase van dementie kunnen apathisch zijn. Ze kunnen geen contact meer leggen met de omgeving. Het begeleiden en verzorgen van deze mensen vergt veel van de zorgverlener. In de richtlijn Het begeleiden van mensen met dementie die apathisch zijn staat hoe je deze mensen kunt begeleiden met de Zintuigactiverings-Methode, soms ook wel aangeduid met snoezelen. Uit de wetenschap blijkt dat deze methode het contact met de cliënt en bewoner kan bevorderden.


Richtlijnen downloaden
De richtlijnen zijn door het NIVEL ontwikkeld in samenwerking met Verpleeghuis Waerthove, onderdeel van de RIVAS Groep. ZonMw heeft voor subsidie gezorgd. De richtlijnen zijn hier te downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.