Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate test oud-patiënten op MRSA

Het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem roept honderden oud-patiënten op de afdelingen chirurgie en traumatologie op zich te laten testen op een mogelijke besmetting met MRSA. Dit doen zij omdat er vorige week opnieuw een besmette patiënt is aangetroffen. Het ziekenhuis denkt een ‘vrij besmettelijke variant van MRSA’ in huis te hebben.
Rijnstate test oud-patiënten op MRSA

Vorige week werd opnieuw MRSA geconstateerd bij een patiënt op de chirurgische afdeling. Deze patiënt wordt sindsdien geïsoleerd verpleegd.

Oud-patiënten opgeroepen
In Rijnstate zijn dit jaar al twaalf patiënten met MRSA aangetroffen. Dit is meer dan normaal, zo meldt het ziekenhuis op haar website. Het zou gaan om ‘een vrij besmettelijke variant van MRSA’. Daarom worden de oud-patiënten opgeroepen een kweek te laten maken bij de huisarts. Binnen vier tot vijf dagen is bekend of iemand een besmetting heeft opgelopen.

Antibiotica
MRSA is moeilijk te behandelen, omdat de ziekenhuisbacterie resistent is tegen gewone antibiotica. Het Rijnstateziekenhuis is van plan om alleen besmette personen die ook een infectie hebben te behandelen met speciale antibiotica. Wie wel een besmetting heeft opgelopen, maar geen MRSA-infectie heeft, krijgt speciale zeep, shampoo, neus- en huidzalf om te voorkomen dat anderen besmet raken. Gewoonlijk verdwijnt de bacterie binnen een paar dagen bij mensen die niet in het ziekenhuis liggen.

Opnamestop
Eerder deze week sloot het St Jans Gasthuis in Weert de afdeling intensive care wegens de ziekenhuisbacterie. Ook andere besmettingen krijgen in een ziekenhuisomgeving meer kans. Zo heeft de Klebsiellabacterie al tientallen slachtoffers gemaakt in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Woensdag werd bekend dat verplegend personeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) door een patiënt is besmet met schurft.

Lees meer over MRSA in het dossier.

Lees ook het laatste nieuws over de klebsiella bacterie in het Maasstad ziekenhuis in het speciale dossier.

ziekenhuis Rijnstate Arnhem
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.