Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risico op borstkanker door nachtdienst

Vrouwen die langer dan 4,5 jaar in de nacht werken hebben een hoger risico op borstkanker. Dit geldt met name voor vrouwen die in die periode nog nooit zwanger zijn geweest. Deze conclusie trekken Florence Menegaux e.a. in een case-controlstudie. De resultaten zijn gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

Voor de Franse studie werden 1232 vrouwen met borstkanker en 1317 vrouwen in een controlegroep geïnterviewd. Via gestandaardiseerde vragenlijsten kregen de onderzoekers informatie over werkverleden en nachtarbeid, maar ook over zwangerschappen en medische gegevens.

 

Langer dan 4,5 jaar

Van in totaal 311 vrouwen die ooit ’s nachts gewerkt hadden, hadden 164 borstkanker en 147 niet, maar dat verschil was niet significant. Bij nachtwerk langer dan 4,5 jaar was er wel een duidelijke associatie met borstkanker. Dit is een veel kortere periode dan tot nu toe werd gedacht: eerdere studies vonden pas na twintig tot dertig jaar nachtdienst een verband.

Voor vrouwen die meer dan vier jaar nachtarbeid deden vóór hun eerste zwangerschap, verdubbelde het risico op borstkanker. Een mogelijke verklaring is dat zwangerschap en borstvoeding het borstweefsel minder gevoelig maken voor de mogelijk kankerverwekkende invloeden van een verstoord dag-nachtritme. Wel is het goed te realiseren dat deze conclusies gebaseerd zijn op betrekkelijk kleine aantallen.

 

Nightingale Studie
Verpleegkundigen zijn al jaren erg bezorgd door berichten over de verhoogde kans op borstkanker na het draaien van nachtdiensten. In Nederland zijn het NKI-AVL en de Universiteit Utrecht op het moment bezig met de Nightingale Studie, waarin ook de relatie tussen nachtdienst en borstkanker wordt onderzocht.

 

bron: Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.