Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risico op dementie afgenomen

De afgelopen twintig jaar is het risico op het ontwikkelen van dementie gedaald.
Risico op dementie afgenomen

Dit blijkt uit een nieuwe Zweedse studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Het resultaat is gebaseerd op gegevens van de SNAC-K, een lopende studie over veroudering en gezondheid die in 1987 begon.

Hart en vaatziekten

‘We weten dat hart- en vaatziekten een belangrijke risicofactor zijn voor dementie. De vermindering van het risico op dementie valt samen met de algemene vermindering van hart- en vaatziekten de afgelopen decennia,’ aldus onderzoeker Chengxuan. ‘Dankzij gezondheidscontrole’s een de aanzienlijke verbetering van preventie van hart-en vaatziekten is het risico op het ontwikkelend van dementie verminderd.’

Lees de weblog van Conny over een dementerende cliënt: ‘Mevrouw Klaver zat in haar stoel te huilen.’

In totaal werden meer dan 3000 personen van 75 jaar en ouder onderzocht. Van de deelnemers werden 523 gediagnosticeerd met een vorm van dementie. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mensen met dementie zowel bij vrouwen als mannen stabiel bleef. Dit ondanks het feit dat de overlevingskans van iemand met dementie sinds het eind van de jaren tachtig is toegenomen. Dit betekent dat het totale risico op dementie gedurende de periode moet zijn gedaald, mogelijk dankzij preventie en betere behandeling van cardiovasculaire ziekte.

Langere levensverwachting

‘De vermindering van het risico op dementie is positief, maar het is belangrijk te onthouden dat het aantal mensen met dementie zal blijven stijgen door de langere levensverwachting’, zegt professor Laura Fratiglioni, directeur van het Aging Research Center. ‘Dit betekent dat de maatschappelijke last van dementie en de behoefte aan medische en sociale diensten zal blijven toenemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.