Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicotest op uitzaaiingen borstkanker

Voor  vrouwen met borstkanker is een test ontwikkeld die met grote nauwkeurigheid kan voorspellen hoe groot de kans is op uitzaaiingen bij borstkanker. Het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek is mede betrokken bij de ontwikkeling van de test.
Risicotest op uitzaaiingen borstkanker

Als uit de test blijkt dat het risico klein is, hoeven vrouwen de vaak belastende behandeling met chemotherapie niet te volgen. Deze test, ook wel de Mammaprint genoemd, werd alleen in onderzoeksverband voorgeschreven. Omdat veel artsen inmiddels zijn overtuigd van de effectiviteit van de test, is het NKI-AVL blij dat
zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis heeft besloten Mammaprint te vergoeden. 

Risico op uitzaaiing
De Mammaprint betekent een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten, maar ook een grote kostenbesparing, blijkt uit de onderzoeksresultaten van het NKI-AVL. De Mammaprint is gebaseerd op de zogenaamde DNA micro-arraytechnologie, een vinding die onderzoekers van het NKI-AVL in Nederland als eerste in de praktijk wisten te brengen. Hiermee wordt het risico van uitzaaiingen in een vroegtijdig stadium van borstkanker nauwkeuriger bepaald dan met conventionele methoden mogelijk is. Doordat de test een beter onderscheid maakt in hoog- en laagrisico patiënten kan het aantal borstkankerpatiënten dat met chemotherapie behandeld wordt, verminderen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.