Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en verpleeghuis

In verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg moet risicovolle medicatie worden gecontroleerd door zowel apotheker als verpleegkundige. Om duidelijk te maken welke medicatie als risicovol geldt, heeft de Taskforce Medicatieveiligheid hiervoor een speciale lijst opgesteld.
Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en verpleeghuis

De dubbelcheck van risicovolle medicatie is een vereiste van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Toch blijkt dat er in de praktijk nog veel fout gaat en dat niet altijd duidelijk is welke medicatie als risicovol geldt. Om dit te verbeteren heeft de Taskforce Medicatieveiligheid een speciale medicatielijst opgesteld. Op de lijst staan geneesmiddelen met een nauwe therapeutische breedte, orale oncolytica en insulines. Stofnamen die op de lijst te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld: acenocoumarol, amiodaron, carbamazepine, ciclosporine, digoxine, fenobarbital, fenprocoumon, fenytoine, insuline, lidocaine en valproinezuur.

Nieuwe geneesmiddelen
De Taskforce Medicatieveiligheid hoopt dat verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg de lijst gaan gebruiken om duidelijke afspraken te maken over risicovolle medicatie. Het komende jaar moet blijken of de lijst in de praktijk werkbaar is en of de inhoud ‘klopt’. Daarom zal de lijst voortdurend worden aangepast en uitgebreid, ook omdat er regelmatig nieuwe geneesmiddelen op de markt komen. Apothekersorganisatie de KNMP gaat de lijst onderhouden.

Brochure medicatieveiligheid
Naast de medicatielijst is er ook een serie brochures voor verschillende groepen zorgverleners opgesteld met daarin de veiligheidsprincipes wat betreft medicatie. Er wordt per partij uitgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden zijn.

Taksforce Medicatieveiligheid
De Taskforce Medicatieveiligheid is opgericht nadat uit onderzoek van de IGZ bleek dat de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en zorg thuis onvoldoende was. Dit werd vooral veroorzaakt door handgeschreven toedien- of aftekenlijsten of door handmatig bijwerken van de geprinte toedienlijsten bij een wijziging in de medicatie.

Bekijk de lijst met risicovolle medicatie.
Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – Thuiszorg’
Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – V&V Intramuraal’
Bekijk de brochure ‘Veiligheid in de medicatieketen – Algemeen’

KNMP
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.