Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

RIVM: zorgverleners uitgezonderd van quarantaine-advies na vakantiereis

Waar vrijwel alle andere Nederlanders wordt geadviseerd om na bezoek aan een risicogebied 10 dagen in quarantaine te gaan, kunnen verpleegkundigen en andere zorgverleners onder voorwaarden na thuiskomst weer aan het werk als ze geen klachten hebben. Tenminste, als ze daarvoor goedkeuring krijgen van de bedrijfsarts of de GGD.
Foto Pixabay

De bepaling is inmiddels aangepast, maar om de discussie ruimte te geven laten we de oorspronkelijke informatie van het RIVM ook staan. Dit is kort samengevat het huidige advies voor zorgverleners bij thuiskomst uit een risicogebied (rood of oranje label, momenteel alle landen):

 • In principe net als iedereen 10 dagen in quarantaine, maar:
 • Op de 5e dag of na 5 dagen een PCR-test
 • Bij positieve test, thuis in isolatie tot 5 dagen na de testuitslag (= in totaal 10 dagen quarantaine na thuiskomst)
 • Bij negatieve test, zorgmedewerker hoeft niet thuis te blijven, tenzij zij/hij tijdens werk intensief contact heeft met covid-19-patiënten, dan altijd na thuiskomst 10 dagen in quarantaine
 • Negatief getest na 5 dagen quarantaine en weer aan het werk: dan 10 dagen na terugkeer altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II. ‘Buiten het werk moeten zij contacten met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden.’
 • Er zijn wel uitzonderingssituaties mogelijk, schrijft het RIVM. ‘Alleen in uitzonderingssituaties, waarbij de continuïteit van zorg in het geding kan komen door dreigende personele krapte, is er ruimte voor uitzonderingen op quarantaine/thuisblijf maatregelen voor zorgmedewerkers. De instelling/werkgever formuleert criteria (eventueel met benoemen van specifieke functies) wanneer de continuïteit van zorg in het geding komt en waarbij werknemers ten tijde van quarantaine bij uitzondering wel kunnen werken met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Instellingen/werkgevers kunnen dit doen in overleg met de arbodienst/bedrijfsarts, verantwoordelijke voor de infectiepreventie en eventueel de GGD. De instelling/werkgever draagt hiervoor de eindverantwoordelijkheid.’ Nursing heeft in de week voor kerst het RIVM om een reactie gevraagd, maar deze nog niet gekregen.

Dat meldt het RIVM. Deze uitzondering is op 14 augustus toegevoegd aan de RIVM-handreiking over reizen, toerisme en covid-19. 

Een risicogebied of risicoland krijgt het label oranje of rood. Niet-essentiële reizen naar deze landen en gebieden worden afgeraden, en reizigers die toch gaan wordt bij thuiskomst geadviseerd 10 dagen na aankomst in Nederland in quarantaine te gaan.

‘In overleg met bedrijfsarts of GGD’

Maar dat advies geldt dus niet standaard voor zorgmedewerkers die geen klachten hebben, schrijft het RIVM: ‘Een zorgmedewerker (zonder klachten) mag anders dan in het Protocol bij overige nauwe contacten alleen werken in overleg met de bedrijfsarts of de GGD (met persoonlijke beschermingsmiddelen).’

In de richtlijn voor testbeleid en inzet van professionals buiten het ziekenhuis geeft het RIVM vanaf 18 augustus nog de volgende uitleg na de vermelding over het reguliere quarantaine-advies: ‘In uitzonderingssituaties kan de zorgmedewerker werken, in overleg met bedrijfsarts of GGD, met gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). PBM bestaat uit altijd dragen van een chirurgisch mondneusmasker type II. Daarnaast ook nog wegwerphandschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek.’

Kom je als zorgverlener van een reis terug mét klachten, geldt zoals voor iedereen wél het advies om thuis te blijven, en om je zo snel mogelijk te laten testen op het coronavirus.

De GGD heeft ook op een rij gezet wat je als zorgmedewerker moet doen als je huisgenoot of ‘nauw contact’ klachten van covid-19 heeft. Je vindt het ook in de richtlijn voor testbeleid en inzet van professionals buiten het ziekenhuis.  

Lees in dit Premium-artikel meer nuttige weetjes over reizen en covid-19. Bijvoorbeeld hoe het zit met loondoorbetaling tijdens ziekte na een reis aan het buitenland, en of je nog verzekerd bent bij een corona-uitbraak op je vakantiebestemming.

 

5 REACTIES

 1. Discriminatie is letterlijk “het maken van onderscheid”. In de huidige maatschappelijke en juridische context betekent discriminatie: “het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen” oftewel “het niet gelijk behandelen van gelijke gevallen”, bijvoorbeeld bij sollicitaties op de arbeidsmarkt.

 2. Lees alle reacties
 3. Al jaren zeg ik dat we eens wat minder of moeten stoppen met het ongebreidelde gevlieg en gefeest! De criminelen van het zeer gevaarlijk Lab uit Wuhan weten dat ook al jaren en maken daar )van hogerhand’ misbruik van door een virusje de wereld in te helpen die voor grote paniek zorgd! En wat voor een paniek. Nu lijkt het uit gemuteerd tot rhino, griep en restanten van corona virus maar de overheden blijven zeggen dat we ons moeten testen met een PCR test die niets zegt. Zelfs Gommers en andere virologen )die niet aan het woord mogen’ zeggen dat. Dus we testen rhino en griep virussen met corona RNA die u ook wellicht al jaren bij u draagt. Dus we worden enorm gepiepeld en de mensen zijn bang. Bang voor het virus hoeft u niet te zijn maar wel voor de enorme dictatoriale maatregelen. U hoeft mij niet te geloven maar dan merkt u het zelf wel als de maatschappij ineen stort met vele conflicten als gevolg. Houdt u hart vast want we gaan ten onder aan conflicten met veel geweld en niet door een virusje.

  • Je hebt helemaal gelijk. Wat een vreemd beleid. In de Zorg werken we met de meest kwetsbare mensen en we weten inmiddels dat je al besmettelijk kunt zijn voordat je zelf ziek bent.
   Beter zou zijn om te voorkomen dat zorgmedewerkers voor hun vakantie Nederland verlaten door hen een soort smartegeld aan te bieden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.