Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM wil meldplicht bij bacterie-uitbraak

Er moet een meldingsplicht komen voor ziekenhuizen die kampen met een multiresistente bacterie-uitbraak. Zodat er 'over de schouder meegekeken' kan worden of de aanpak slaagt. Dat zegt Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vandaag in de Volkskrant.
RIVM wil meldplicht bij bacterie-uitbraak

Volgens Coutinho bestaat er nog geen goed systeem voor het melden van uitbraken. Dit terwijl het risico op het overbrengen van besmettingen toeneemt omdat patiënten steeds mobieler worden. En door de verdergaande specialisatie steeds vaker van ziekenhuis naar ziekenhuis gaan. Coutinho is verbaasd dat nergens is geregeld of en hoe een ziekenhuis zo’n uitbraak moet melden, zegt hij in de krant: ‘Ik dacht dat ziekenhuizen elkaar automatisch op de hoogte zouden stellen. Na de uitbraak in het Maasstadziekenhuis gingen we op zoek naar zo’n regeling. Maar die er is niet.’

Richtlijnen
Tot nu toe is de aanpak van een bacterie-uitbraak de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis zelf. Voor de verschillende bacteriën zijn richtlijnen over welke maatregelen een ziekenhuis moet nemen. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen. Daar is nu geen mechanisme voor’, zegt Coutinho.

Niet verplicht
De Volkskrant meldt dat het RIVM in overleg is met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid over mogelijke maatregelen, zoals een meldplicht voor ziekenhuizen.

Lees al het nieuws over het Maasstad Ziekenhuis in het dossier.

Gerelateerd:
‘Niet achteroverleunen na uitbraak infectieziekte’
– ‘Spreek verpleegkundige aan op handen wassen’
Ziekenhuispersoneel meldt misstanden niet altijd

de Volkskrant
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.