Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: Ziekenhuis moet bacterie-uitbraak melden

Ziekenhuizen moeten melden als ze te maken krijgen met een multiresistente bacterie-uitbraak. Dan kan er ‘over de schouder meegekeken worden' of de aanpak slaagt. Dat zegt Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de Volkskrant.
bacterie

Het lukt volgens Coutinho nu niet altijd om een bacterie-uitbraak onder controle te krijgen. Ziekenhuizen zijn nu niet verplicht om besmetting van een multiresistente bacterie te melden. In de praktijk is het wel de gewoonte om de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte te stellen.

 

Niet verplicht

‘Als een besmetting gevolgen heeft voor de zorg in een ziekenhuis, worden wij altijd op de hoogte gesteld van het verloop en de aanpak’, zegt een woordvoerder van de IGZ. Maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dit niet of te laat doen, zoals bij de recente uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis het geval was.

 

Meldplicht

Of een meldplicht zin heeft en hoe die er vervolgens uit zou moeten zien, is nu onderwerp van gesprek tussen IGZ, het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. De GGD is voorstander van een meldplicht voor ziekenhuizen.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.