Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Robotpak helpt dwarslaesiepatiënten weer lopen

Het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente gaat samen met onder meer de Technische Universiteit Delft een robotpak ontwikkelen dat dwarslaesiepatiënten weer moet helpen lopen.

De robotbenen van het pak ontvangen hersensignalen van de patiënt, die een speciaal hiervoor ontwikkelde helm draagt. Het enige wat de patiënt moet doen, is aan lopen denken. De helm pikt die hersensignalen op en stuurt deze door naar de robotbenen die vervolgens in beweging komen. Dit systeem wordt de ‘mindwalker’ genoemd.

Robotpak voor duizenden dwarslaesiepatiënten
Volgens Herman van der Kooij, onderzoeker bij het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, kunnen duizenden mensen hiermee geholpen worden als het systeem eenmaal ontwikkeld is. ‘Het doel is dat er over drie jaar een prototype ligt’, aldus van der Kooij.

Exoskelet
Het te ontwikkelen robotpak, een zogenaamd exoskelet, moet zo klein en hanteerbaar mogelijk worden. ‘Lukt het niet om het pak onzichtbaar weg te werken, dan moet het zo mooi en stilistisch mogelijk worden’, vertelt van der Kooij. Bestaande exoskeletten, zoals de aan de UT ontwikkelde looprobot Lopes, zijn heel groot en niet geschikt voor dagelijks gebruik. Het nieuwe robotpak, dat gemakkelijk hanteerbaar moet worden, is een eerste stap in de ontwikkeling van robotische pakken voor dagelijks gebruik.

Door: redactie Nursing
Universiteit Twente

1 REACTIE

  1. Exoskeletten worden niet alleen voor cliënten ontwikkeld maar ook voor hulpverleners. Het exoskelet geeft de hulpverlener (veel) extra kracht en dat geeft allerlei voordelen. Denk alleen al aan het gebruik van tilliften; die zullen door het exoskelet minder vaak nodig zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.