Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Robots onvermijdelijk in de langdurige zorg’

De robot gaat een grote rol spelen in de toekomst. Mensen krijgen daarmee hulp en de professional wordt ontlast. Dat zegt Joep de Groot, bestuurslid van CZ-onderdeel CbusineZ, tijdens het symposium ‘Zorg op Afstand met Robots’.

De Groot roept op om de ontwikkelsnelheid te verhogen en in te zetten op concrete toepassingen. ‘We moeten de robots daadwerkelijk kunnen inzetten. En voor de mensen die robots kil en koud vinden: een koude hand is nog altijd stukken beter dan helemaal geen hand.’

 

Servicerobots

De robots waar De Groot over praat zijn servicerobots. Zij ondersteunen zorgvragers om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Tijdens het symposium worden drie van deze robots gepresenteerd. Allereerst Rose. Zowel zorgverleners als cliënten kunnen de robot met een afstandsbediening besturen. Tijdens de demonstratie deelt de robot een roos uit, pakt hij een kopje uit de magnetron en tilt hij een dienblad op. Het gaat nog langzaam en soms wat onhandig, maar het werkt.

 

Geen zorgtaken
Amigo is de tweede robot. Heico Sandee, een van de ontwikkelaars, pleit voor open source hardware zodat niet elke ontwikkelaar het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. De Amigo is ook ontwikkeld met ‘geleende’ technieken en beweegt verrassend goed. Opvallend is de heldere stem. Helaas is de robot nog niet geprogrammeerd om zorgtaken uit te voeren.

 

Domotica
De laatste robot heet Mobiserv. De robot is een aanvulling op de domoticawoningen van Stichting Smart Homes. Mobiserv rijdt rond in huis en vraagt ouderen bijvoorbeeld of zij al hebben gegeten. Ook spelletjes en lichamelijke activiteiten worden voorgesteld door de robot. Gedachte hierachter is dat de robot een activerend effect heeft. De robot is geïntegreerd met het huis en wanneer de bel gaat, kan hij op een scherm laten zien wie er voor de deur staat. Ook weet de robot of het gas uit is, de ramen dicht zijn en waar de sleutels van de bewoner zijn gebleven. Tot slot detecteert hij via ‘slimme kleding’ of toepassingen in het huis of de bewoners nog in goede gezondheid zijn.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.