Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Roken direct na opstaan vergroot kans op kanker

Mensen die direct nadat ze opstaan een sigaret opsteken, hebben mogelijk een grotere kans op long-, hoofd- en nekkanker.
Roken direct na opstaan vergroot kans op kanker

Hoewel bekend is dat roken de kans op kanker vergroot, krijgen lang niet alle rokers de ziekte ook daadwerkelijk. Onderzoeker Joshua Muscat vroeg zich af hoe dat kon. Hij vermoedde dat afhankelijkheid van nicotine er iets met te maken had.

Onderzoek
Hij vroeg zich af of het mogelijk was om vast te stellen hoe afhankelijk mensen van nicotine waren door te kijken naar het moment waarop ze hun eerste sigaret opstaken. Hij verzamelde 4775 mensen met longkanker en 2835 gezonde mensen. Alle proefpersonen waren rokers. Hij registreerde wanneer de proefpersonen hun eerste sigaret opstaken.

Verband
Muscat stuitte op een opvallend verband. Mensen die 31 tot 60 minuten nadat ze wakker werden een sigaret opstaken, hadden een 1,31 keer grotere kans op longkanker in vergelijking met mensen die pas een uur nadat ze wakker werden een sigaretje rookten. De kans op kanker in het hoofd of de nek was 1,42 keer groter. Voor de mensen die binnen een half uur na het ontwaken een sigaretje rookten was dat 1,79 keer meer kans op longkanker en 1,59 keer meer kans op kanker in het hoofd of de nek.

Verslaafd
Het onderzoek wijst erop dat de behoefte om direct na het wakker worden te roken van invloed is op de kans dat mensen kanker krijgen. ‘Deze rokers hebben meer nicotine en mogelijk andere giftige stoffen uit tabak in hun bloed,’ stelt Muscat. Volgens de onderzoekers is het verstandig om vooral mensen die kort nadat ze wakker worden een sigaret opsteken, te stimuleren om te stoppen. Zo kunnen een hoop gezondheidsklachten en kosten voorkomen worden.

Scientias
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.