Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roken na overgang verhoogt risico op kanker en diabetes

Roken na de overgang vergroot mogelijk ook het risico op diverse chronische ziekten zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en diabetes.

Dit blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht door promovenda Judith Brand.
Vrouwen na de overgang die roken blijken hogere concentraties van de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen in hun bloed te hebben. De concentratiestijging verschilt per hormoon, maar varieert van een paar procent tot dertig procent. Bij vrouwen die meer dan een jaar geleden gestopt waren met roken, waren de hormoonspiegels weer gelijk aan die van niet-rokers.

Voor de overgang
Het is aannemelijk dat bij vrouwen voor de overgang roken hetzelfde effect heeft. Alleen is het daar veel moeilijker te meten vanwege de maandelijkse cyclus en bijbehorende hormoonschommelingen. Nicotine uit sigaretten beïnvloedt de hypofyse die op zijn beurt de bijnieren en eierstokken aanzet tot de productie van verschillende hormonen.

Extra effect
“Het is algemeen bekend dat stoppen met roken gezondheidswinst oplevert”, zegt Judith Brand. “Roken vergroot immers de kans op longkanker en op hart- en vaatziekten. Wij laten zien dat het ook een effect heeft op hormoonspiegels, een effect dat dosisafhankelijk en omkeerbaar is. Stoppen met roken lijkt dus nóg een extra effect te hebben.”

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.