Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Rokers op de IC ‘gevaarlijk onrustig’

Nicotineonttrekking zorgt soms voor gevaarlijke onrust bij patiënten op de intensive care (IC).
Rokers op de IC 'gevaarlijk onrustig'

Geagiteerde, rusteloze rokers verwijderen namelijk (per ongeluk) meer beademingsbuizen en katheters dan niet-rokers. Bovendien hebben ze meer kalmerende middelen nodig. Dat blijkt uit Frans onderzoek waarvan de resultaten in Critical Care staan.

Rookgedrag
De onderzoekers bepaalden tussen juni 2007 en april 2008 bij 144 beademde IC-patiënten tijdens de IC-opname twee keer per dag de mate van agitatie en delirium. 127 patiënten werden geïntubeerd, de overige patiënten wreden non-invasief beademd. Bij opname werd bovendien het rookgedrag van de patiënten vastgelegd. Meer rokers (64%) waren tijdens IC-opname geagiteerd dan niet-rokers (32%). Lichte en zware rokers verschilden niet van elkaar.

Meer onderzoek nodig
Agitatie bij een ernstig zieke patiënt aan de beademing kan een levensbedreigend probleem zijn. Het gebruik van nicotinevervangende therapieën op de IC is echter nog controversieel. De onderzoekers pleiten nu voor meer studies die de behandeling met nicotine op de IC toetst.

Door: redactie Nursing  

Abonneren
Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.