Wie consequent veel rood vlees en bewerkte vleesproducten eet, speelt met zijn leven, blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Dat meldt Noorderlog, het weblog over wetenschap van Noorderlicht (VPRO).
Voor dit onderzoek volgden de wetenschappers een half miljoen Amerikanen, gedurende tien jaar. De deelnemers, allen tussen 50 en 71 jaar oud waren, werden in vijf groepen ingedeeld. De groep die het meeste rood vlees at, had een veel grotere kans om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden dan de minst consumerende groep. Voor vrouwen scheelde het 36 procent, voor mannen 31 procent. De extra doden vielen vooral door kanker en hart- en vaatziekten.
Sterftekans verminderen
Het toegenomen risico was niet alleen aan het vlees toe te schrijven. Ook andere groepsverschillen, zoals roken en sporten, konden een deel van dit resultaat verklaren. Maar toch: de onderzoekers hebben berekend dat de mensen uit de ‘veelvleesgroep’ hun sterftekans met 11 (mannen) en 16 procent (vrouwen) zouden kunnen verminderen door net zo weinig rood vlees te gaan eten als de groep die daarvan het minste consumeerde.
Geen hotdogs meer
De invloed van bewerkte vleesproducten, zoals worstjes, lijkt overigens nog iets groter dan van biefstukken en karbonades. Geen hotdogs meer eten dus, adviseert epidemioloog Barry Popkin in een commentaar bij het artikel in Archives of Internal Medicine. Hij pleit daarom voor een drastische afname van de vleesconsumptie.
Noorderlog
Door: redactie Nursing
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account