Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruggenprik geeft meer zekerheid bij twijfel Alzheimer

De ruggenprik moet worden opgenomen in de richtlijnen om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Vooral wanneer nog twijfel bestaat over de exacte diagnose, geeft de bepaling van biomarkers in de ruggenmergvloeistof veel meer zekerheid.
Ruggenprik geeft meer zekerheid bij twijfel Alzheimer

Die conclusie trekt Petra Spies, arts-onderzoeker in het UMC St Radboud, op basis van onderzoek op Nederlandse geheugenpoli’s.  Of iemand de ziekte van Alzheimer heeft, wordt meestal vastgesteld aan de hand van dagelijkse symptomen, neuropsychologische tests en eventueel een MRI-scan van de hersenen. 

Eiwitten
Meestal levert dat een duidelijke diagnose op. Bestaat er nog twijfel, dan kan na een ruggenprik in het hersenvocht van de patiënt naar biomarkers worden gekeken. Er is inmiddels voldoende bewijs dat de ziekte van Alzheimer betrouwbaar is vast te stellen aan de hand van enkele eiwitten, zoals amyloïd en tau. 

Ruggenprik
Petra Spies, arts-onderzoeker in het Alzheimer Centrum Nijmegen van het UMC St Radboud, heeft onderzocht hoe vaak de Nederlandse geheugenpoli’s gebruik maken van de mogelijkheid om de diagnose aan te scherpen met een ruggenprik. Spies: ‘Zestig procent van de artsen doet dat bij ongeveer vijf procent van de patiënten. In de meeste gevallen bevestigt de prik de aanvankelijke diagnose, maar bij ruim een kwart moet de diagnose toch nog worden bijgesteld. Wanneer er twijfel bestaat over de diagnose is een ruggenprik dus een waardevolle aanvulling.’ 

Complicaties
Toch maken lang niet alle artsen in zo’n situatie gebruik van de ruggenprik. Spies: ‘Misschien omdat het idee bestaat dat zo’n ruggenprik vaak met complicaties gepaard gaat. In mijn onderzoek kwam ik dat niet tegen. Hoofdpijn was de enige geregistreerde complicatie. Volgens de artsen zelf is de afwezigheid van een duidelijke richtlijn echter de voornaamste factor om geen ruggenprik te doen. Op basis van ons onderzoek vinden we dan ook dat de richtlijn voor Alzheimer op dit punt snel moet worden aangepast.’

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.