Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ruim 50.000 reacties op Nightingale Studie

Ruim 50.000 verpleegkundigen hebben inmiddels meegedaan aan de Nightingale Studie van het NKI-AVL en de Universiteit Utrecht. Dat is een kwart van de 200.000 BIG-geregistreerde (voormalig) verpleegkundigen die een uitnodiging hebben gekregen.
Ruim 50.000 reacties op Nightingale Studie

Een maand geleden liet projectcoördinator Anouk Pijpe aan Nursing weten dat er nog lang niet zoveel respons was op de Nightingale Studie als gehoopt. ‘Ook al hebben duizenden verpleegkundigen wél meegedaan, het is duidelijk dat we er nog lang niet zijn.’ Er deden dagelijks nog veel vrouwen mee en inmiddels zijn de onderzoekers enthousiast over het resultaat. Volgens hen geeft het huidige aantal deelnemers aan dat veel verpleegkundigen het belangrijk vinden meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijke invloeden van hun werk op de gezondheid.

Borstkanker en nachtdienst verpleegkundigen
De Nightingale studie startte op 1 september en richt zich op de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep en leefomgeving. Een van de speerpunten van deze studie, uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – NKI-AVL en het IRAS van de Universiteit Utrecht, is de vraag of verstoring van het dag-nacht ritme een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker. Hiernaast komen ook andere blootstellingen in de Nightingale studie aan bod, zoals werken met chemotherapie, elektromagnetische velden of röntgenapparatuur. Doordat de studie al deze blootstellingen wil onderzoeken, kregen ze wel eens de kritiek dat het de vragenlijsten te lang en gedetailleerd maakte. Projectcoördinator Anouk Pijpe: ‘Maar het is belangrijk hiernaar te vragen. Het kan samen een rol spelen in de gezondheid van de verpleegkundigen.’

Meer weten over de Nightingale Studie? In Nursing december vind je een artikel met de 10 meest gestelde vragen over het onderzoek mét natuurlijk bijbehorende antwoorden.

Nightingale Studie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

4 REACTIES

 1. @ Waarom geen broeders?
  Ook voor mannen is het langetermijneffect op de gezondheid ten gevolge van hun beroepsuitoefening, zoals nachtwerk, van groot belang. Dit kunnen we alleen niet in één onderzoek combineren, omdat het effect op mannen een aparte vragenlijst vereist (en dus een ander onderzoek is). In de vragenlijst die we nu gebruiken spelen hormonale factoren, zoals zwangerschappen, menstruatie, overgang en hormonale anticonceptie, een belangrijke rol. Bij mannen zou de vragenlijst naar andere aspecten binnen hun leefgewoonten moeten vragen. Nog meer redenen waarom we voor vrouwelijke verpleegkundigen hebben gekozen:
  1. Naast het werken in ploegendiensten hebben verpleegkundigen ook een aantal andere beroepsmatige blootstellingen waar onze interesse naar uitgaat. zoals medicijncontact en het werken met bepaalde apparatuur.
  2. Verpleegkundige is van oudsher een typisch vrouwenberoep. Via het BIG-register kunnen we daarom in één keer een heel grote groep aanschrijven (voor dit type onderzoek zijn grote aantallen deelnemers nodig, anders is het aantonen van een verband erg moeilijk).
  3. Een belangrijke focus van het onderzoek ligt bij de hormoongevoelige tumoren die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomen. Mocht er een verband blijken te bestaan tussen een bepaalde blootstelling en ziekte, dan is dit ook relevant voor andere beroepsgroepen waarbinnen deze blootstelling voorkomt.

 2. Lees alle reacties
 3. De uitnodiging voor deelname aan het onderzoek is verstuurd via het BIG-register en verzorgenden staan hierin niet geregistreerd. Omdat het werk van verzorgenden in veel opzichten op dat van verpleegkundigen lijkt, kunnen ook vrouwelijke verzorgenden zich aanmelden voor het onderzoek. Aanmelden kan via de website nightingale-studie.nl. Via de rode knop ‘Inloggen’ kom je bij het aanmeldingsformulier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.