Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Run op kalmeringspillen voor feestdagen

Gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen zijn voor de jaarwisseling massaal pillen aan het inslaan. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs apotheken verspreid door heel het land.
Run op kalmeringspillen voor feestdagen

De apothekersclub KNMP is niet verbaasd. ‘Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit ging gebeuren’, zegt woordvoerder Judith Bijloos.

Temazepam
Een groot deel van de veelal verslaafde slikkers moet vanaf 1 januari benzodiazepinen zoals oxazepam, temazepam en diazepam zelf betalen. Voor die datum proberen zij nog een extra recept vergoed te krijgen. ‘Bijna alle gebruikers van die pillen doen dat’, merkt Mirella Ovcina, medewerker bij Antonius Apotheek in Den Bosch.

Benzodiazepinen hamsteren
Apotheek Heeswijk-Dinther ziet dat de gebruikers geraffineerd te werk gaan. ‘Ze zijn echt aan het hamsteren’, zegt de Brabantse farmaceut. ‘Sommigen komen al sinds begin november elke drie weken, in plaats van één keer per maand. Geef ze eens ongelijk, nu is het nog gratis.’ Wettelijk gezien mag een apotheker voor maximaal een maand aan benzodiazepinen meegeven.

Verslaafd
Naar schatting slikken 1,8 miljoen Nederlanders benzodiazepinen. Daarvan zijn 500.000 tot 700.000 gebruikers verslaafd zijn.

AD
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.