Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Verplicht bij- en nascholing voor verpleegkundigen’

Het systeem van bij- en nascholing in de zorg zou minder vrijblijvend moeten zijn en deskundigheidsbevordering moet wettelijk verplicht worden. Dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ).
scholing

 

De RVZ presenteerde het advies ‘Bekwaam is bevoegd: Innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg’ gisteren aan minister Schippers van VWS en V&VN-voorzitter Marian Kaljouw.

Bevoegd en bekwaam
In het advies staat dat het noodzakelijk is dat de zogenaamde ‘artikel 3 beroepen’, waar ook verpleegkundigen onder vallen, anders opgeleid moeten worden om ze voor te bereiden op de zorg in de toekomst. Dit geldt volgens de RVZ voor zowel de initiële scholing als voor de bij- en nascholing. ‘Bevoegdheid tot het verrichten van handelingen moet niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid,’aldus het rapport. ‘Maak bij- en nascholing voor verpleegkundige verplicht.’

Herregistriatie en scholing
De RVZ wil meer flexibiliteit in de opleidingen om de doorstroom naar andere functies (horizontaal en verticaal) te stimuleren. Ook moet het systeem van bij- en nascholing minder vrijblijvend worden. ‘Het moet een krachtig instrument worden om het beroep continu aan te passen aan wat patiënten nodig hebben.’ Vertrekpunt is volgens het rapport dat de verpleegkundige beschikt over de competenties om de juiste zorg te leveren volgens de laatste wetenschappelijk en technologische inzichten. Dat betekent dus dat ze moet bijblijven en dat het stelsel van bij- en nascholing zo wordt ingericht dat dit mogelijk is.

De RVZ denkt daarbij aan het volgende:
− Een periodieke herregistratie voor alle artikel 3-beroepen invoeren;
− Werkervaring volstaat niet als criterium voor herregistratie; er moet ook een wettelijke verplichting tot deskundigheidsbevorderende activiteiten (bij- en nascholing) komen.
− Deze activiteiten maken deel uit van een bij- en nascholingsplan, dat bij voorkeur door de desbetreffende beroepsorganisatie is opgesteld.
− Het is niet voldoende dat aan bij- en nascholing wordt deelgenomen. Er moet ook een toets worden afgelegd.

Wettelijke verplichting deskundigheidsbevordering
Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN is blij met het advies van de RVZ: ‘Als beroepsvereniging zijn wij het volmondig eens met een wettelijke verplichting voor deskundigheidsbevorderende activiteiten. Onze beroepsgroep heeft daarin overigens al een grote stap gezet: in het Kwaliteitsregister V&V en de deelregisters leggen steeds meer verpleegkundigen en verzorgenden hun deskundigheid ook nu al vast.’ Monique Verkerk, woordvoerster van V&VN vult nog aan: ‘Het zou het handigst zijn als alle verpleegkundigen verplicht worden zich in te schrijven bij het Kwaliteitsregister V&V. Dit systeem is er al en breidt zich steeds verder uit.’

Kwaliteitsregister V&V
Voor het Kwaliteitsregister V&V moet je in 5 jaar tijd 184 punten halen om te mogen herregistreren. Dat komt neer op zo’n 37 punten per jaar. Verkerk: ‘Volg je een hele middag een symposium, dan krijg je per uur 1 punt. Reistijd uiteraard niet inbegrepen.’ Ook het geven van een klinische les, het lezen van vakliteratuur en het volgen van e-learning levert punten op.

 

Bron: Nursing / RvZ

Auteur: Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.