Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

RVZ: Zorg moet helemaal anders

Als het aan de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) ligt, gaat de gezondheidszorg volledig op de schop. De RVZ is een belangrijk adviesorgaan van de regering.
RVZ: Zorg moet helemaal anders

Eén van de plannen van de raad is dat huisartsen een grotere rol krijgen toebedeeld. Huisartsenposten moeten bijvoorbeeld flink worden uitgebreid, staat in een advies dat vandaag verschijnt. In die huisartsenposten zullen in de toekomst ook kleine chirurgische ingrepen plaatsvinden.

Ziekenhuizen
Daarnaast wil de RVZ dat de grote ziekenhuizen en de regionale ziekenhuizen hun zorg beter op elkaar gaan afstemmen. Werken op de ‘automatische piloot’ is niet langer voldoende, vindt de raad. Volgens de raad zou een nieuwe indeling van de zorg tot flinke kostenbesparingen leiden.

Gezonder leven
Burgers, aan de andere kant, moeten veel meer zelf doen om gezond te blijven. Ze moeten volgens het adviesorgaan bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten. Als ze toch ziek worden, zullen ze meer voor de zorg moeten betalen dan nu het geval is, verwacht de RVZ.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Meer achtergronden over jouw vakgebied? Neem dan een abonnement op Nursing.

4 REACTIES

 1. Het gaat weer over geld. Ik vind het altijd wel grappig (en dit is cynisch bedoelt) dat de kwaliteit vertaald word in geld. De zorg is steeds duurder geworden door al die mensen die als taak hebben om het goedkoper te maken. Dat kost geld. HKZ gecertificeert blijven kost geld en het zegt niets over kwaliteit. Dan ook nog mensen meer laten betalen omdat ze “ongezonder” zouden leven bizar. Verzekeringsmaatschappijen doen dit al voor een deel. Als ik op mijn leven een verzekering wil afsluiten gaat men op basis van statisieken zeggen dat ik korter leef omdat ik cara patient ben. Met als gevolg dat ik meer premie moet betalen. Ik vraag dan wanneer ik dood moet en of ik geld terug krijg als ik langer blijf leven. Het antwoord is dan vaak een wat schamele lach en een nee dit zijn de regels meneer. U wilt gewoon meer geld verdienen denk ik dan. Nu weer naar de zorg. Als mij als hulpverlener word gevraagd of ik er rekening mee wil houden dat alles geld kost en of het goedkoper kan. Ik ga dat dan ook doen. Simpeler kan het niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Geweldig hoor, de controle op je leven van de wieg tot het graf……ben ik helemaal voor!
  Overheid zorg maar eerst dat de producten die je koopt ook echt duurzaam en gezond zijn en zorg voor juiste onafhankelijke informatie.
  Biologisch is soms niet biologisch, keurmerken worden ook toegewezen aan producten die als je ze goed analyseerd niet gezond zijn en de genetisch gemanipileerde producten daarvan weten wij ook nog niet wat dat met je gezondheid doet.
  Verder zijn er additiven die ook niet zo best voor de gezondheid zijn.
  Kortom laten wij voordat de zorg veranderd moet worden en waarbij je de conclusie kan trekken dat onze automonie beperkt gaat worden maar eerst eens kritisch kijken wat er aangeboden wordt in de winkels. Alleen dan hebben de burgers een eerlijke kans om gezonde keuzes te kunnen maken.

 4. levensstylen volgens regels zoals het zou horen beperkt de autonomie. vrijheid in manier van leven, wordt dan bepaald door manier van leven zoals men denkt dat het zou moeten. Kosten zorgstaat maar vooral beknibbelen op zorg omdat het commerciëler is geworden. Verzekeringen vragen meer geld, geven minder vergoedingen. Onze oh zo goede nederlandse befaamde zorgstelsel, wordt steeds meer afgebroken. En waarvoor….kwantiteit voor kwaliteit laten gaan, en zorg verlening volgen papier verstrekken geven mij hier een tegenstrijdig beeld met de goedezorgverlening. Geven van goede zorg is betrekkelijk want wat is goed… dus ook m.b.t. leefstijlen: wat nu goed is, is later toch mogelijkerwijs anders…. Maar men moet er dan toch wel naar leven… Volgende stap misschien: uitsluiten van zorg?????

 5. Zit wel wat in. Mensen die consequent hun eigen gezondheid schaden kosten de maatschappij veel geld.
  Vraag is alleen hoe ga je controleren of mensen bijvoorbeeld roken en of gezond eten? Mensen die functiebeperking hebben van het bewegingsapparaat kunnen minder bewegen en hebben daardoor meer kans op adipositas. Gaan we alle dikkerds dan meer laten betalen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.