Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sabine Uitslag, CDA, over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Sabine Uitslag, CDA.

De vragen:
1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Sabine Uitslag, CDA
1. Ik zit als verpleegkundige in de Kamer om te zorgen dat verpleegkundig leiderschap weer op de agenda komt. We willen verpleegkundig leiderschap stimuleren: leiderschap begint aan het bed. Onze boodschap aan verpleegkundigen: word actief in je eigen organisatie. Word bijvoorbeeld lid van de VAR, ga met de stofkam door de bureaucratie in je werk waar je last van hebt en kaart dit aan, doe voorstellen over hoe het anders kan en leg die ook aan ons als politieke partij voor.

2. Er is geen marktwerking in de zorg. Wel is er het streven om de zorg doelmatiger, efficiënter en klantgerichter te organiseren. Dat is waar wij voor staan.

3. Onze minister Ab Klink heeft het onderwerp veiligheid op de politieke agenda gezet. En het is aan een motie van het CDA te danken dat het voor iedereen in de zorg mogelijk is geworden om onveilige situaties op de werkvloer anoniem te melden.

4. Deze discussie is te veel gericht op leeftijd, er wordt geen rekening gehouden met het feit dat de levensverwachting enorm is gestegen. We zitten nu in een verouderende samenleving en daarin moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen. Wel moet voor verpleegkundigen een leeftijdsgericht personeelsbeleid worden ontwikkeld.

5. Wij gaan voor een patiëntvolgend budget. Dat geeft een heel andere prikkel aan het systeem, omdat het geld dan niet meer automatisch naar de instelling gaat, maar naar de patiënt. Dan komt de relatie tussen de patiënt en de zorgverlener centraal te staan.

Door: Frank van Wijck, Nursing

3 REACTIES

  1. veiligheid, jaja. als ik of mijn collega’s op mijn werk geslagen wordt en aangifte wil doen, wordt er moeilijk over gedaan… wanneer er iets met agenten gebeurd is de dader al opgepakt en wel en krijgt zelfs straf. nu weet ik ook dat ik in psychiatrie en verslavingszorg werk maar zelfs dan is niet alles toegestaan lijkt me…

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.