Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Sabine Uitslag wil adviesraad voor verpleegkundigen

CDA-kamerlid Sabine Uitslag wil dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten zich sterk maakt voor adviesraden van verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen. De staatssecretaris heeft tijdens een kamerdebat een onderzoek toegezegd.
Sabine Uitslag wil adviesraad voor verpleegkundigen

‘Verpleegkundigen en bestuurders van zorginstellingen spreken niet meer dezelfde taal. Tijdens werkbezoeken ontmoette ik gedreven, kundige verpleegkundigen die niet voldoende aandacht krijgen van bestuur en leidinggevenden. Hun passie voor het vak gaat verloren. Daarom is het belangrijk dat verpleegkundigen de bestuurders laten weten wat er gebeurt op de werkvloer. Een adviesraad voor verpleegkundigen en verzorgenden (VAR) is een goede manier om zeggenschap te krijgen’, zegt Sabine Uitslag tegen Nursing.nl.

Inzicht vanaf de werkvloer
Vorige week debatteerde de kamer over de schrijnende toestand in zorginstellingen. Uitslag vroeg de staatssecretaris zich in te zetten voor een VAR die vanuit de inhoud het bestuur van de zorginstelling adviseert. Door adviesraden krijgen verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap in hun eigen instelling, aldus Uitslag. ‘Juist vanaf de werkvloer kunnen mensen waardevolle inzichten geven. Via een VAR kun je de inhoudelijke kennis op de werkvloer bundelen. Verpleegkundigen krijgen meer invloed in hun werk en kunnen het bestuur van de instelling informeren en evalueren over het gevoerde beleid.’

Eigen initiatief verpleegkundigen
De staatssecretaris heeft tijdens een kamerdebat een onderzoek toegezegd. Uitslag wil echter niet dat verpleegkundigen wachten tot een wettelijke verplichting voor de adviesraden. ‘Verpleegkundigen kunnen zelf initiatief nemen tot de vorming van een VAR. Het gaat om de voortrekkers die het oprichten van een VAR zien als een uitdaging. Het lijkt soms moeilijk, er is zo’n afstand met het bestuur. Maar de bestuurder eet ook een boterham tussen de middag, ga eens naast hem zitten om een relatie op te bouwen. Verpleegkundigen moeten een waardig gesprekspartner zijn van de bestuurder.’

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

13 REACTIES

 1. Een Var kan heel veel betekenen in een organisatie vooral op het gebied van kwaliteit. Onze Var heeft al veel bereikt in de afgelopen jaren. Onlangs nog een super symposium gehad over pret, passie en profesionaliteit. Ook praten wij zeer regelmatig met onze directie die ons ook hoort!!Wil je wat veranderen in de zorg kom in actie en laat het je niet gebeuren.

 2. Lees alle reacties
 3. Een VAR richt zich op de KWALITEIT van de zorgverlening. Een mooi voorbeeld uit de prakijk waar ik werk. Sinds een jaar is er een VAR. Midden in een grootscheepse reorganisatie kwamen er letterlijk minder handen aan het bed. De VAR signaleerde dat dit ten koste ging van het verplegend personeel en de kwaliteit van de zorgverlening. Zij hebben ongevraagd advies gegeven aan de directie om meer personeel aan te nemen, de FTE’s aan te passen. Dit was niet makkelijk, en het ging van hard tegen hard, maar de VAR wist zich gesteund door de OR. Uiteindelijk heeft de directie toegestemd: personeel mocht weer aangenomen worden, en een coulance met beddenreductie. De werkdruk nam weer af, waardoor er weer kwaliteit van zorg gegeven kon worden.
  Wat Sabine Uitslag wil, is een wettelijke bepaling dat de VAR officeel inspraak heeft in het beleid (toestemmingsrecht) en niet alleen een adviesrecht wat de directie niet over hoeft te nemen.
  Dat zogenaamde gepraat in groepjes zorgde er binnen mijn instelling voor dat er meer handen aan het bed kwamen. Bovendien: handen aan het bed is niet altijd de oplossing… Wij verpleegkundigen en verzorgenden roepen altijd dat er meer personeel moet komen. Kijk samen eens naar wat er beter en efficienter kan. Die handen zijn zeker nodig, maar ondertussen moet en kan je kijken naar hoe het onder de gegeven omstandigheden beter kan.

 4. Wij verpleegkundigen zouden allereerst onszelf wat meer serieus moeten nemen. Wie bepaalt hoe wij ons werk organiseren? Wie bepaalt wat wij belangrijk vinden bij de uitvoering van ons vak? Wie bepalen de regels voor de zorg? Juist! Alleen verpleegkundigen kunnen dat bepalen. En als je dat bepaald hebt en met wetenschap en sterke argumenten kan onderbouwen kun je gaan praten met managers en politiek. Ons vak (en de grenzen daarvan) beter definiëren begint bij onszelf. Binnen je instelling is een VAR volgens mij te vrijblijvend als adviesraad. Opschalen naar bijvoorbeeld een verpleegkundige staf naast de medische staf. Wekelijks overleg met raad van bestuur en beleidsbepalend lijkt mij wenselijk. Maar een verpleegkundige beroepsgroep die een soort “slachtoffer-rol” aanneemt wordt niet serieus genomen.

 5. VAR een praatgroepje??
  Dat bestrijd ik.
  Onze VAR is goed georganiseerd. We zijn de oren en ogen van de bestuurders en worden betrokken bij beleidsbeslissingen die gevolgen hebben voor het werk van de verpleegkundige.
  Wil je meer handen aan het bed? Laat je horen met behulp van de VAR. Wij zijn meer dan een adviesorgaan en worden heel goed gehoord door onze bestuurders. Wij maken ze bewust van wat verpleegkundigen willen en nodig hebben om hun werk goed te doen en hebben hiermee al mooie resultaten geboekt.
  Er wordt nu SAMEN met verpleegkundigen beslist en niet OVER ons.
  Juist in verpleeg-en verzorginghuizen zou een verzorgende of verpleegkundige adviesraad moeten zijn zodat verpleegkundigen invloed krijgen in hun instelling.
  Wij zijn met onze VAR het bewijs dat we geen gat hebben tussen bestuur en verpleegkundigen maar dat we samen het gesprek aangaan en dit ook merken in het beleid dat gevoerd wordt.
  We worden gezien en gehoord in ons ziekenhuis.
  Als je het goed aanpakt en goed organiseert kan de organisatie niet om hun verpleegkundigen en verzorgenden heen.
  Wat mij betreft komt er in alle zorginstellingen een adviesraad van zorgverleners juist om problemen als tekorten aan te pakken. Wij moeten zelf zeggen hoe we het hebben willen en actief meedenken met bestuurders richting de toekomst.

 6. Complete onzin, al dat gepraat in groepjes!!! Zorg dat er meer personeel aan de bedden komt, m.n. in de verpleeghuizen ( somatiek). Daar wordt het steeds zwaarder!! Niet te geloven en dan praten??? Belachelijk! Niet praten maar doen!!!
  Nee hoor ik ben radicaal tegen een VAR! Helpt niks.
  Gedoemd te mislukken

 7. De grondslag van een VAR is denk ik geweldig, alleen ben ik bang dat bestuurders het platform gaan gebruiken om de zeggenschap te reguleren (lees: indammen)Ze bieden een platform en alles wat niet via dat platform binnen komt erkennen ze niet,dan is een VAR inderdaad een praatgroepje…

 8. Hou toch op zeg, het CDA moet niet zeuren over een adviesraad, zorg voor voldoende personeel dan hoef je ook niet aan te komen met een ‘uitlaatwetje’
  Adviesraad = praatraad = uitstellen van wat we allemaal al lang weten…in verpleeghuizen en verzorgingshuizen is gewoon veel te weinig geld om de mensen fatsoenlijk te verzorgen. Het CDA moet zich schamen want daar hebben ze jaren hard aan meegewerkt!

 9. Bedankt Sabine!!!!
  Helemaal prima de prima !!!!
  Wij in een thuiszorg hebben ook net een VAR opgericht en zijn er erg blij mee en het bestuur ook.
  Verpleegkundigen die hun beroep respecteren en de mensen die zij verplegen respecteren, willen graag een VAR in hun instelling/ ziekenhuis/thuiszorg!!!
  Uiteindelijk zijn besturen er erg blij mee.
  Sabine Uitslag, zelf ook verpleegkundige, WEET dat een VAR in een zorgbedrijf in principe een noodzaak is!!!!
  Het betekend een VEEL betere communicatie tussen de werkvloer en het bestuursorgaan.
  Een goed zorgberijf WIL gewoon graag een VAR hebben.

 10. Het is allemaal mooi en aardig maar er moeten meer handen aan het bed.En dat de bewoners hun tijd en goede verzorging krijgen die ze moeten hebben we moeten bij het begin beginnen en niet ergens halverwegge en allerlei wetjes en regels maken die niet of moeilijk haalbaar zijn de bewoners zijn de dupe en daarna de verpleging want die werkt zich een slag in de ronde en krijgt de minimale waardering.

 11. Zeggenschap is niet de goede woordkeuze, invloed is meestal het hoogst haalbare. Maar je hebt wel contact met de directeur/Raad van Bestuur en dat is een prima manier om vanuit de verpleegkundige of verzorgende beroepsgroep aan te geven wat beleid voor invloed heeft op de zorg en hoe beleid voor de zorg zou moeten zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.