Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenleving mag ‘dementievriendelijker’

Rijke landen kunnen een voorbeeld nemen aan landen met minder welvaart waar dementerenden vaak door hun familie worden opgenomen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de WHO leidt het tot veel tevredenheid bij de dementerenden en mantelzorgers en biedt het een oplossing voor de hoge kosten van verpleeghuizen. Dat staat in het gisteren verschenen rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘Dementia, a public health priority’. Uiteraard is dan wel is extra steun nodig van de overheid voor dementerenden en hun mantelzorgers, aldus de WHO.

Dementievriendelijker
Verder pleit de WHO ervoor dat de samenleving wereldwijd wel wat ‘dementievriendelijker’ mag worden. Zo zouden ze betrokken moeten worden bij het formuleren van beleid, plannen, wetten en diensten die betrekken hebben op hen.

 

Wat verder in het WHO-rapport stond:
– Er is sprake van een wereldwijde dementie-epidemie. Waar in 2010 35,6 miljoen mensen aan dementie leden, zal dit aantal in de komende twintig jaar bijna een verdubbeling plaatsvinden. Naar verwachting zijn er in 2030 wereldwijd 65,7 miljoen dementerenden, in 2050 zelfs 115,4 miljoen.
– Om de vier seconden treedt ergens in de wereld een nieuw geval van dementie op.
– Er moet meer prioriteit worden gegeven aan dementie op de onderzoeksagenda. Onderzoek naar beïnvloedbare risicofactoren van dementie staat nog in de kinderschoenen, aldus het rapport. De factoren waar nu enig bewijs voor is, verdienen meer aandacht van beleidsmakers. Het zijn dezelfde risicofactoren als voor vaatziekten: diabetes, roken, weinig bewegen en het hebben van hoge bloeddruk of obesitas.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.