Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Samenleving mag ‘dementievriendelijker’ worden

Rijke landen kunnen een voorbeeld nemen aan landen met minder welvaart waar dementerenden vaak door hun familie worden opgenomen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Samenleving mag 'dementievriendelijker' worden

Volgens de WHO leidt het tot veel tevredenheid bij de dementerenden en mantelzorgers en biedt het een oplossing voor de hoge kosten van verpleeghuizen. Dat staat in het gisteren verschenen rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘Dementia, a public health priority’. Uiteraard is dan wel is extra steun nodig van de overheid voor dementerenden en hun mantelzorgers, aldus de WHO.

Houding ten opzichte van dementie
Verder pleit de WHO ervoor dat de samenleving wereldwijd wel wat ‘dementievriendelijker’ mag worden. Zo zouden ze betrokken moeten worden bij het formuleren van beleid, plannen, wetten en diensten die betrekken hebben op hen. ‘Zij hebben vaak unieke  inzichten om hun conditie en het leven.’  Op dementie rust nog altijd een taboe. Eerder dit jaar liet verpleegkundige, socioloog en Nursing-blogger Hugo van de Wedden zich hierover uit in een interview. ‘De overheid focust zich teveel op euthanasie bij dementerenden, terwijl er meer aandacht zou moeten zijn voor de oorsprong van het probleem: de taboe die op dementie rust,’ liet hij destijds in een interview weten. ‘Mensen schamen zich zo voor hun dementie, dat ze liever doodgaan dan willen leven. Dat vind ik een pijnlijke constatering.’ Maatschappelijke stages, een SIRE-campagne of meer aandacht voor het onderwerp door BN’ers zou volgens Van der Wedden kunnen helpen om meer openheid te geven over het onderwerp.

In het Verenigd Koninkrijk liep een poosje de campagne: ‘I have dementia, I also have a life’. Met de reclame werd gepoogd het begrip voor dementie verhogen, het stigma wat op dementie rust weg te nemen en de angst ervoor te verminderen. Met de reclamecampagne werd getracht de dementie te ‘normaliseren’ in plaats van te ‘medicaliseren’.

Wat verder in het WHO-rapport stond:
– Er is sprake van een wereldwijde dementie-epidemie. Waar in 2010 35,6 miljoen mensen aan dementie leden, zal dit aantal in de komende twintig jaar bijna een verdubbeling plaatsvinden. Naar verwachting zijn er in 2030 wereldwijd 65,7 miljoen dementerenden, in 2050 zelfs 115,4 miljoen.
– Om de vier seconden treedt ergens in de wereld een nieuw geval van dementie op.
– Er moet meer 
prioriteit worden gegeven aan dementie op de onderzoeksagenda.
Onderzoek naar beïnvloedbare risicofactoren van dementie staat nog in de kinderschoenen, aldus het rapport. De factoren waar nu enig bewijs voor is, verdienen meer aandacht van beleidsmakers. Het zijn dezelfde risicofactoren als voor vaatziekten: diabetes, roken, weinig bewegen en het hebben van hoge bloeddruk of obesitas.Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Rapport van de WHO Dementia, a public health priority

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


3 REACTIES

 1. Familieparticipatie! Onze maatschappij moet weer leren om verantwoordelijkheid te nemen voor onze naasten. Ik begrijp best dat het meestal niet mogelijk is om je (dementerende) ouder in huis te nemen, maar er is ook een tussenweg. Op het moment dat een dementerende opgenomen wordt in een verpleeghuis lijkt de gehele sociale omgeving zijn hander er vanaf te trekken, waarom wordt mw. X niet meer meegenomen naar het yogauurtje waar ze al jaren met haar vriendinnen heen gaat? Ook dhr. Y kan nog best met zijn kameraden naar de kegelclub gaan omdat dit altijd zijn vaste ritme was, dus herkenbaar en vertrouwd. Gaat het een keer niet dan moeten ze wat eerder terug gebracht worden en ja dat is even ‘lastig’, maar daar staat tegenover dat dementerenden meer plezier in hun leven houden, meer prikkels krijgen et cetera. Gelukkig hebben we heel veel betrokken mantelzorgers maar helaas nog meer familieleden die weinig tot niets doen voor een dementerende ouder. Een drukke baan is vaak het excuse maar dat, vind ik, iets te kort door de bocht.
  Persoonlijk begrijp ik best dat er mensen zijn die kiezen voor euthanasie, een moeilijk en beladen onderwerp maar wel een optie die bespreekbaar moet zijn, ook voor dementerenden, die dit uiteraard goed geregeld hebben toen ze hier nog toe in staat waren.

 2. Lees alle reacties
 3. Is een heel groot probleem aan het worden.
  Rijke landen->vergrote individualisering
  Europa: dubbele vergrijzing,kinderen ook al in problemen
  2050:(met huidige progressies en zonder desastreuze kwesties) meer dan 7 miljard mensen.115 miljoen wereldwijd is dan nog geen 2%.D
  Huidige verpleeghuisopnanes en veel zorg voor alles(inclusief dementie) 10%??
  Tja, de morele vraag..Als ik niet meer voor mezelf kan/mag besluiten,institutioneel(in welke aardige opvang dan ook)gehandicapt mag leven, dan hoeft het voor mij persoonlijk niet meer.Heb er helemaal geen behoefte aan om sociaal en psychologisch in een afbrokkelend lijf verder af te mogen stemmen omdat anderen vinden dat mijn hart moet blijven kloppen..m.i. respectloos en buitengewoon onbehoorlijk.
  Nu willen we het nog vroeger gaan ontdekken ook..dus het probleem wordt nog groter en verwarrender.
  Wisten jullie dat ook ik als dement gediagnostiseerd ben geweest?
  Dit verhaal is er natuurlijk een illustratie van.
  de informatie die ons verstrekt wordt roept angst op..vooral dat per seconde e.d.
  Hoeveel mensen worden er per seconde geboren? Sterven er in de wereld per seconde of krijgen een ongeval?
  Hoeveel HIV patienten hebben we wereldwijd?
  Hoeveel kankerpatienten(alle kankers)?Hoeveel komen er per vroegdiagnostiek bij per 5 seconde?
  Over hoeveel seconden ben ik (weer) dement?

 4. Leegstaande groot huis/ boerderij ombouwen voor kleinschalig wonen 4 tot 6 dementerenden.
  Per dag 1 betaalde kracht, zn. een paar uur huishoudelijke hulp. Maar bovenal betrokken familie en vrijwilligers die ook tijd willen steken (boodschappen, iets organiseren etc.) in zo,n huis.
  Op deze manier kun je op eigen dorp/ stad blijven met bekenden om je heen. Kunt op verenigingen blijven.
  Lijkt me veel minder kosten dan een verpleeghuis……

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.