Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenvatting ‘De schone kunst van het rapporteren’

Voor wie de Nursing van juni 2006 gemist heeft, volgt hier een samenvatting van de coverstory over verpleegkundige rapportage.
Samenvatting 'De schone kunst van het rapporteren'

Elektronisch, met klinische paden of gewoon volgens Gordon: rapporteren kan op veel manieren. In diverse ziekenhuizen zijn werkgroepen bezig om eenheid en duidelijkheid te creëren op het gebied van de verpleegkundige rapportage.

Markeerstift

In het Gelreziekenhuis is een tijd lang met een gele markeerstift langs alle rapportages gegaan, om zo onduidelijke formuleringen en overbodige teksten aan het licht te brengen. En ze voorgoed te verbannen uit de patiëntendossiers natuurlijk.

Variantierapportage
In het Diaconessenhuis Leiden werken de verpleegkundigen met variantierapportage, die goed aansluit bij het werken met klinische paden. Deze manier van rapporteren is overzichtelijker en doelgerichter dan de standaard rapportage, zeggen de verpleegkundigen. Bij deze vorm van rapporteren vink je af die volgens plan gaan, aan de hand van voorgedrukte lijsten. Alleen dat wat afwijkt van het normale wordt opgeschreven. Overzichtelijk en doelgericht, vinden de gebruikers de methode.

Tips en trucs
Uit alle voorbeelden en tips van de diverse werkgroepen en ziekenhuizen is een aantal algemene adviezen naar voren gekomen. Voordat je begint aan je rapportage, stel jezelf dan deze vragen:

  • Zijn de gegevens die ik wil noteren van belang voor mijn collega’s om de patiënt goed te verplegen?
  • Bevatten deze gegevens nieuwe, aanvullende en/of corrigerende informatie en leiden ze tot een bevestiging of bijstelling van de huidige werkwijze?
  • Zijn de gegevens verzameld door gesprekken met de patiënt of door observatie van de patiënt?
  • Bevatten de gegevens informatie die andere betrokken disciplines nodig kunnen hebben bij het verlenen van hun zorg?

Is het antwoord op een van deze vragen ‘nee’? Bedenk dan nog eens goed of het wel het vermelden waard is…

Door: Redactie Nursing – Brenda Kluijver 

Lees ook de weblog over rapporteren, laat Nursing weten wat jouw ergernissen zijn en bekijk de voorbeeldrapportage om veelgemaakte fouten te herkennen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.