Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers: ‘Patiënt moet tolkdienst zelf betalen’

Een patiënt dient zelf te zorgen voor de inzet van een tolk als dat nodig is. Eventuele kosten hiervoor zal hij dan ook zelf moeten betalen. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. De afschaffing van de vergoeding voor tolk- en vertaaldiensten in de gezondheidszorg lijkt hiermee definitief te zijn.
Schippers: ‘Patiënt moet tolkdienst zelf betalen’

De minister geeft met de brief een antwoord op een ingediend amendement door Linda Voortman (Groen Links) en Khadija Arib (Pvda) die hiermee de bezuiniging op de tolk-vertaaldiensten ongedaan wilden maken. Voortman en Arib stellen dat het voor een goede behandelrelatie van belang is dat zorgverlener en patiënt of cliënt elkaar goed kunnen begrijpen en dat er daarom geen barrière mag worden opgeworpen voor het beroep op tolk- en vertaaldiensten.

Tolkdienst
Minister Schippers onderschrijft in haar reactie dat communicatie van belang is zowel bij het vaststellen van de diagnose als bij de behandeling. Volgens de minister neemt dat niet weg dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het machtig zijn van de Nederlandse taal en dat ze eventuele tolkdiensten dan ook zelf moeten betalen.

Patiëntveiligheid in gevaar
Afgelopen zomer werd bekend dat deze vergoeding vanaf 1 januari 2012 wordt afgeschaft. Verpleegkundigen en andere betrokkenen reageerden verontrust op het bericht hierover op Nursing.nl. ‘Onbegrijpelijk’, schrijft Inge. ‘Ik kan alleen maar vrezen voor de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van zorg als deze maatregel wordt doorgevoerd.’ Marijke vult aan: ‘De tolk wordt ingeschakeld als de communicatie echt stokt. Als de vergoeding van een tolk wordt afgeschaft komt de patiëntveiligheid van asielzoekers in gevaar.’

Poll
Ruim zeventig procent van de bezoekers van Nursing.nl is het met bovenstaande reacties eens. Zij vinden het belachelijk dat de tolkdiensten worden afgeschaft, zo lieten zij weten middels een poll op Nursing.nl waar 187 mensen op stemden. Een kwart van de stemmers vindt het geen probleem dat de vergoeding voor tolkdiensten wordt afgeschaft.

Sprakeloos
Mikado, kenniscentrum voor interculturele zorg, is deze week gestart met een campagne over de afschaffing van de tolk- en vertaaldiensten. Op een speciale website lees je onder andere reacties van collega’s, de gevolgen van de afschaffing en mogelijke oplossingen.

Lees ook de blog van Marcellino over de Afschaffing Tolk- en Vertaaldienst.

Rijksoverheid, Nursing
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

3 REACTIES

  1. In frankrijk, in het ziekenhuis waar ik werkzaam ben als verpleegkundige, circuleert rrn lijst van medewerkers die zich opgegeven hebben voor vertaler. Inmiddels werken er overal mensen van diverse nationaliteiten die in geval van nood bij kunnen staan. Kosteloos, misschien ook voor ned een idee. Zelfs in Den Haag zijn er binnenkort meer allochtonen dan autochtonen, moet dus wel te regelen zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Met bovenstaande eens.
    Ben zelf longerpleegkundige in de Thuiszorg en merk dat er veel wat door de vorige minister is opgepakt, nu weer wordt afgebroken zoals het anti-rook beleid.
    Onze minister Schippers denkt dat de grote cafe’s met meer personeel zich wel houden aan het rookverbod. Helaas dit is niet waar. Dit allemaal veroorzaakt door geen eenduidig beleid. Korte termijn winsten worden op den duur lange termijn hogere zorgkosten, dit geldt ook voor het afschaffen van de vergoeding van de tolkdiensten. Wat mij betreft mag die witte woede wel weer terug komen.

  4. kleine nuancering is op zijn plaats: de tolkendienst blijft kostenloos voor asielzoekers die in de centra verblijven,financiering gaat niet via Vws.
    Los daarvan zijn minister Schipper en mevrouw veldhuizen v zanten volstrekt de weg kwijt, alles op de schop voor het korte termijnvoordeel. De zorgverleners natuurlijk maar weer proberen de gevolgen te beperken binnen hun organisaties om de clientele maar niet de dupe te laten worden. Wanneer komt de witte woede weer terug?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.