Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘IGZ moet sneller opereren’

Minister Schippers van VWS vindt dat de behandeltermijnen van de Inspectie van de Gezondheidszorg traag, direct en reactief zijn. Dit moet beter, vindt zij.

Dit zegt zij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin zij reageert op de recente kritische rapporten over het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Naar aanleiding van de rapporten van de Nationale ombudsman en commissie-De Vries, kondigt ze verbeteringen aan.

 

Tuchtrecht

De minister wil de behandeltermijnen van de IGZ streng te bekijken. Schippers: ‘Dit kabinet is van mening dat de IGZ proactiever, directer en sneller moet opereren.’ Ook het tuchtrecht in de zorg kan beter, vindt de minister. Ze laat bekijken of een verzorgende of verpleegkunodige meteen aangepakt kan worden als er een tuchtklacht over is ingediend, bijvoorbeeld door ‘een verbod tot het verrichten van voorbehouden handelingen in opdracht door een beroepsbeoefenaar.’

 

Positief

Er is ook een positieve noot in de brief: IGZ heeft haar achterstanden ingehaald, inclusief 25 complexe en langlopende meldingen. Daarnaast wijst de minister op de tien miljoen euro die in het Regeerakkoord staan voor het vergroten van de handhavingscapaciteit van de IGZ.

 

In een reactie laat IGZ weten dat zij de aanmerkingen van de minister erkent, en ermee aan de slag gaat.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.