Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: stel voorlopig beroepsverbod in voor verdachte verzorgende

Minister Schippers van VWS wil in het Tuchtrecht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de mogelijkheid geven om een voorlopig beroepsverbod op te leggen aan een zorgverlener nog voordat een tucht- of strafzaak is gestart.

Dit meldt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Het gaat dan om een ernstig vermoeden dat de zorgverlener de volksgezondheid schaadt of dreigt te schaden. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Veiligheid cliënt

Francis Bolle, woordvoerder V&VN: ‘Als er sprake is van ernstige schade of vermoedens van meerdere voorvallen van ernstig tekortschieten, kan het gerechtvaardigd zijn dat IGZ ingrijpt en een beroepsverbod oplegt, voordat dat de zaak is voorgekomen. Hoe vervelend het ook is voor de professional de veiligheid van de patiënt staat altijd voorop. Dit weegt zwaarder dan de reputatieschade van de professional. Het kan echter niet zo zijn dat de IGZ al bij vage vermoedens ingrijpt.’
 

Aanpak IGZ
In de brief aan de Tweede Kamer zet minister Schippers haar plannen uiteen in reactie op onderzoeksrapporten naar het functioneren van de IGZ. Kern van de plannen: de inspectie moet scherper toezien en sneller optreden tegen disfunctionerende zorgverleners, IGZ moet beter nagaan of beloftes worden waargemaakt en raden van bestuur en toezicht nadrukkelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Voor zorgvragers met klachten wil minister Schippers een zorgloket oprichten, om de juiste weg te vinden voor een klacht.

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.