De nieuwe plannen van het kabinet gaan over mensen die een doodswens hebben omdat ze hun leven als voltooid zien, niet omdat er sprake is van ondraaglijk medisch lijden. Een speciaal opgeleide stervenshulpverlener zou deze mensen moeten begeleiden en onder andere moeten uitsluiten dat de doodswens een opwelling is of voortkomt uit een depressie.
Nieuwe opleiding voor verpleegkundigen
Volgens minister Schippers zouden naast artsen en psychologen ook verpleegkundigen de nieuwe functie van stervenshulpverlener kunnen vervullen, omdat zij ervaring hebben met existentiële en psychosociale problematiek en met begeleiding bij het levenseinde. Om dit beroep uit te kunnen oefenen, zouden verpleegkundigen een nog te ontwikkelen opleiding moeten volgen.
Robert Schurink, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), verwacht dat het vooral verpleegkundigen zullen zijn die het beroep van stervenshulpverlener zullen gaan uitoefenen. ‘Een arts moet misschien betrokken zijn om de wilsbekwaamheid van de patiënt te beoordelen en het dodelijke middel voor te schrijven, maar ik heb het idee dat zo’n opleiding tot stervenshulpbegeleider eerder bij de verpleegkundige past’, stelde Schurink vanochtend op Radio 1.
Beluister hier het interview op Radio 1. Het fragment begint op 57:30.
Ook longarts Sander de Hosson ziet een rol voor verpleegkundigen bij stervensbegeleiding. Op 6 december geeft hij op de Nursing Experience een workshop Palliatieve Zorg.
De rol die Sander de Hosson ziet voor verpleegkundigen in stervensbegeleiding is m.i. een compleet andere rol dan wat er nu door minister Schippers wordt geopperd. Voor leken is het al zeer verwarrend om allemaal te begrijpen. Laten we als professioneels daar niet aan mee doen en dus geen berichten aan elkaar koppelen, die niet bij elkaar horen.