Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige kan functie stervenshulpverlener vervullen’

Gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen in de toekomst de nieuwe functie van stervenshulpverlener vervullen bij ‘voltooid leven’, stellen minister Schippers (volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) in een brief die zij gisteren aanboden aan de Tweede Kamer. In deze brief pleiten zij ervoor dat mensen met een ‘voltooid leven’ wettelijk de mogelijkheid moeten krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen.
schippers.jpg
Foto: Wikimedia

De nieuwe plannen van het kabinet gaan over mensen die een doodswens hebben omdat ze hun leven als voltooid zien, niet omdat er sprake is van ondraaglijk medisch lijden. Een speciaal opgeleide stervenshulpverlener zou deze mensen moeten begeleiden en onder andere moeten uitsluiten dat de doodswens een opwelling is of voortkomt uit een depressie.

Nieuwe opleiding voor verpleegkundigen

Volgens minister Schippers zouden naast artsen en psychologen ook verpleegkundigen de nieuwe functie van stervenshulpverlener kunnen vervullen, omdat zij ervaring hebben met existentiële en psychosociale problematiek en met begeleiding bij het levenseinde. Om dit beroep uit te kunnen oefenen, zouden verpleegkundigen een nog te ontwikkelen opleiding moeten volgen.

Robert Schurink, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), verwacht dat het vooral verpleegkundigen zullen zijn die het beroep van stervenshulpverlener zullen gaan uitoefenen. ‘Een arts moet misschien betrokken zijn om de wilsbekwaamheid van de patiënt te beoordelen en het dodelijke middel voor te schrijven, maar ik heb het idee dat zo’n opleiding tot stervenshulpbegeleider eerder bij de verpleegkundige past’, stelde Schurink vanochtend op Radio 1.
Beluister hier het interview op Radio 1. Het fragment begint op 57:30. 

Ook longarts Sander de Hosson ziet een rol voor verpleegkundigen bij stervensbegeleiding. Op 6 december geeft hij op de Nursing Experience een workshop Palliatieve Zorg. 

1 REACTIE

  1. De rol die Sander de Hosson ziet voor verpleegkundigen in stervensbegeleiding is m.i. een compleet andere rol dan wat er nu door minister Schippers wordt geopperd. Voor leken is het al zeer verwarrend om allemaal te begrijpen. Laten we als professioneels daar niet aan mee doen en dus geen berichten aan elkaar koppelen, die niet bij elkaar horen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.