Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schizofrenie bij ouderen miskende ziekte

Schizofrenie bij ouderen is een onderkend probleem. Vaak wordt de aandoening onterecht gezien als dementie, en zijn de patiënten zorgmijders.

Dat concludeert neuropsycholoog Sebastian Koehler in zijn promotieonderzoek naar psychoses bij ouderen.
 
Spionnen
Omdat schizofrenie vooral voorkomt bij mensen tussen de 15 en de 35, zien
hulpverleners het vaak niet als een oudere met de ziekte kampt. Bij deze groep
mensen komt de psychische aandoening vooral voor onder vrouwen, en uit zich in
bijvoorbeeld angst voor spionerende buren of inbrekers die ’s nachts vreemde
dingen met hen doen. De psychoses van ouderen zijn realistischer dan bij jongeren,
aldus Koehler.
 
Vorm van dementie
Volgens Koehler ziet men de symptomen bij ouderen vaak als een vorm van
dementie, of een waanstoornis. Daarbij komt dat de patiënten moeilijk bereikbaar
zijn, doordat zij zorg mijden en vaak geïsoleerd leven. Buren en familie hebben
wel de indruk dat er iets mis is, maar het blijft vaak bij een vermoeden, meldt
Koehler. Schizofrenie is met medicatie vaak goed te behandelen.
 

2 REACTIES

 1. Beste Ellen,
  Ik herken dit. Mijn ouders wonen bij mij in. Mijn moeder heeft sinds Augustus 2012 een enorme angst gekregen om alleen naar bed te gaan, want daar zitten vreemde mannen. Als mijn vader meegaat is ze gerustgesteld. Daarbij komt dat ze vaak overtuigd is dat de slaapkamer in de avond ergens anders is geplaatst en die niet haar eigen slaapkamer is. Alleen als ze een plezierige avond (elders) heeft gehad, dan is het wel goed. Ze heeft nu anti-depressiva gekregen, maar slaan niet echt aan. Ze heeft overdag geen probleem, maar in de avond begint ze weer angstig te worden. Ik heb het vermoeden dat het een psychose is (schizofrenie). Het bepaald nu haar en ons leven. Elke avond moet je haar weer kalmeren en overtuigen dat ze niet bang hoeft te zijn. Ze raakt hierdoor oververmoeid en nog verder weg van de realiteit. Hoe is het jouw moeder vergaan.
  Groet,
  Richard

 2. Lees alle reacties
 3. Mijn moeder (74) heeft sinds april last van het zien van laserlichten (zo noemt ze het zelf) Op de camping werd ze belaagd door een man die iedere nacht met laserlicht naar binnen scheen, ze zag dan enge beelde n van beesten met tanden. Ze heeft de caravan compleet gebarricadeerd en toch komt t licht dan nog via bv. t luchtrooster naar t lampje van haar koelkast, zo in haar hoofd. (zelf zegt ze dat t waarschijnlijk defensie is, die zo inwerkt op mensen). Ook liggen er mannen op t dak van de caravan, omdat t zo regent hebben die dan een duikerpak aan. We zijn bij haar gaan slapen en wij zien dan dus niets, maar mijn moeder heeft overal een verklaring voor. Ik heb een afspraak voor haar geregeld met een arts in Haamstede, omdat ik dacht dat het aan haar medicatie zou kunnen liggen (bloeddrukverlagers, thyrax en beginnende diabetes)
  Alles was in orde volgens de arts.
  Thuis kreeg ze toen ook beelden en rode en groene lichtflitsen door het raam, en door de muren, zelf uit de tv. Ik ben weer bij haar gaan waken, maar ik zie dus niets. Mijn zwager is met infraroodcamera bij haar geweest in de nacht, om haar ervan te overtuigen dat wat zij ziet niet echt is. Overal heeft ze dan toch weer een bizarre verklaring voor.
  Ik jheb regelmatig contact met haar huisarts, maar die zegt niets te kunnen doen, als ze zelf niet wil.
  En ze wil absoluut niet naar een arts, want t ligt net aan haar, maar aan haar buurvrouw die dit haar aandoet.
  Ze heeft nu zelfs aangifte gedaan bij de politie tegen de buurvrouw.
  Wie kan mijn moeder hel[pen?? Als ze zelf niet naar een arts wil. Ik heb haar verteld dat wij vermoeden dat ze een psychose heeft, (dat vermoedt de huisarts) Daar reageert ze furieus op. Dit speelt nu al 8 maanden. Weet U wat wij als familie nog kunnen doen. We hebben een afspraak bij de geriator geregeld, maar die afspraak heeft ze afgebeld.
  Gr ellen bosman
  Toen ze de beelden thuis ook kreeg heb

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.