Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Scholing leert verpleegkundige onderscheid IAD en decubitus

Binnenkort verschijnt een nieuwe versie van het trainingsprogramma PuClas3: een gevalideerd scholingsprogramma om de decubitusclassificatie te verbeteren. In de nieuwe versie is speciale aandacht voor het herkennen van incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD).
Scholing leert verpleegkundige onderscheid IAD en decubitus
Foto: Wim van Ophem

PuClas staat voor Pressure Ulcer CLASsification education instrument. In PuClas 3 is speciale aandacht voor het onderscheid tussen Incontinence-Associated Dermatitis ofwel IAD en decubitus. De reden: uit onderzoek blijkt dat de vaardigheden van verpleegkundigen om decubitus correct te classificeren en te onderscheiden van incontinentiegeassocieerde dermatitis beperkt zijn. In PuClas3 leert de verpleegkundige onderscheid maken tussen IAD – dat tot recent onder de brede paraplu ‘vochtletsel’ werd geschaard – en decubitus. Het programma zal beschikbaar zijn vanaf begin oktober. Meer informatie is te vinden via European Pressure Ulcer Advisory Panel.

Test je kennis op Nursing Connect

Bekijk onderstaande foto’s. Op één zie je decubitus, op de ander incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD). Welk wondletsel is dit?

Grote gevolgen

Het verschil herkennen tussen beide aandoeningen is erg belangrijk, vertelt Dimitri Beeckman. Onder zijn leiding is PuClas3 ontwikkeld:  ‘Als er geen goede diagnose is, zal er ook geen goede behandeling volgen. Tijd en materialen worden dan niet goed ingezet, met suboptimale zorg tot gevolg. Dat betekent voor de patiënt soms enorme pijn en ongemak. Als decubitus wordt aangezien voor IAD kan dat grote gevolgen hebben. Er kunnen grote wonden ontstaan, met een toenemende kans op infectie en sepsis. Uiteindelijk kan de patiënt hieraan overlijden.’ Lees het hele artikel over decubitus en IAD in Nursing september.

Test je kennis op Nursing Connect

Bekijk onderstaande foto’s. Op één zie je decubitus, op de ander incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD). Doe de test?

1 REACTIE

  1. Ik merk, als verpleegkundige in de ouderenzorg, dat er zeker meer kennis nodig is. Waarom geen periodieke bijscholing in deze behandelingen?
    De bijscholing van verpleegtechnische vaardigheden is ook verplicht en een foutieve behandeling van IAD kan ook ernstige gevolgen hebben !
    Wellicht verstandig om het op het zelfde scholings niveau te plaatsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.