Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schoonmaakregels in ziekenhuizen vaak overtreden

Strenge schoonmaakregels in ziekenhuizen worden te vaak overtreden. Dit blijkt uit de gisteravond uitgezonden aflevering van onderzoeksprogramma ZEMBLA.
Schoonmaakregels in ziekenhuizen vaak overtreden

Op de beelden die ZEMBLA gisteravond uitzond was te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. De beelden zijn gemaakt door ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham, die als schoonmaker solliciteerde bij willekeurige ziekenhuizen in Nederland. Hij kon bij twee ziekenhuizen direct aan de slag: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

Bloedresten
Hij legde op beeld vast dat kamers waar met MRSA besmette patiënten liggen niet goed worden schoongemaakt. Ook worden bloedresten op operatiekamers niet gedesinfecteerd en wordt de apparatuur op de operatiekamers niet goed gereinigd. Voor de camera wordt laconiek gereageerd door medewerkers van het ziekenhuis. ‘Tja, stofvrij. Nou dat is een illusie, denk ik,’ zegt een verpleegkundige.

Experts
ZEMBLA liet gerenommeerde experts op het gebied van hygiëne en ziekenhuisinfecties kijken naar de opnamen en zij reageerden geschokt. ‘De patiëntveiligheid is in het geding’, stelt T. Daha, adviseur infectiepreventie. ‘Als ik dit zo zie, vraag ik me af of er überhaupt schone ziekenhuizen zijn in ons land.’ J. Kluytmans, hoogleraar medische microbiologie en infectiepreventie: ‘Honderden patiënten zouden niet overlijden als we de hygiëneregels 100 procent naleven. Er is een patroon dat consequent de regels niet strak worden nageleefd.’

Vies
Ook microbioloog A. Voss kan na het zien van de beelden maar tot één conclusie komen: ‘Als ik alle gebeurtenissen bij elkaar optel, dan moet je dat wel vies noemen.’ De ziekenhuizen waar ZEMBLA met verborgen camera gefilmd heeft, zijn ook geschrokken van de beelden. ‘De protocollen deugen wel, maar de navolging van die protocollen is duidelijk niet goed in orde’, reageert J. Voorburg, lid Raad van Bestuur van het Harderwijkse St. Jansdal ziekenhuis.

Hoe zit dat bij jouw werkgever?
Ben jij bekend met vieze ziekenhuizen? Of weet je zeker dat bij jouw werkgever alles brandschoon is? Stem op de poll hiernaast.

Zembla
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb als patient -zowel in een UMC als in een streekziekenhuis- me liggen verbazen over de wijze van schoonmaken en ik ben intussen al helemaal niet meer verbaasd over het hoge aantal infecties door patienten opgelopen in de ziekenhuizen. En dan hebben we het altijd maar over tijddruk, nou het gefiemel met een droog doekje onder de bedden door duurt langer dan een lekkere sopbeurt. En een bed is “schoon” in 3 minuten voor de volgende patient door shcone lakens en een deken. Daar kwam niet eens een sopdoek aan te pas.
    Je kunt je als ziekenhuis blijven verschuilen achter kostenplaatjes, maar bedenk maar eens wat al die infecties dan de gezondheidszorg gaan kosten.(jaja, dat gaat uit een andere pot, maar is het daarom niet de verantwoording van het ziekenhuis??) En dan hebben we het maar niet eens over de patient die na een OK doodziek is van de opgelopen infectie.
    Het is ronduit smerig in onze ziekenhuizen en dat weten we allemaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.