Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schorsing en waarschuwing voor twee verpleegkundigen

Twee verpleegkundigen die eerder werden ontslagen voor grensoverschrijdend gedrag, zijn nu ook terechtgewezen door het tuchtcollege. De tuchtrechter spreekt van ernstig verwijtbaar handelen.
schorsing
De verpleegkundige hield onvoldoende professionele afstand.

De twee verpleegkundigen waren in dienst bij ggz-organisatie Lentis. Lentis verwijt één van hen te vriendschappelijk om te gaan met patiënten en ziet een structureel beeld van onzorgvuldig handelen. Met één patiënte at hij tijdens de lunch wel eens mee en hij nam een doos eieren van haar aan. Zij gaf hem regelmatig eten mee voor hem en zijn kinderen; hij nam dit aan. Ook had hij een keer een laptop bij een andere patiënte achter gelaten. Daarnaast kwam in de tuchtzaak naar voren dat hij herhaaldelijk privé-informatie (ook persoonlijke problemen) deelde met twee patiënten en hun familieleden, en gaf een patiënte aan dat hij opmerkingen over haar uiterlijk had gemaakt. Zo zou hij gevraagd hebben of ze wel eens lastig werd gevallen door mannen en gezegd hebben dat ze er heel mooi uit zag. Ook viel een patiënte erover dat hij een uitgebreid privé-telefoontje voerde met zijn zoon, in haar aanwezigheid. Het tuchtcollege noemt het gedrag ernstig grensoverschrijdend. De verpleegkundige kreeg een voorwaardelijke schorsing van een jaar opgelegd. Bij Lentis is hij ontslagen.

Rapportage gebrekkig

De tweede verpleegkundige kreeg een waarschuwing van het tuchtcollege omdat hij inadequaat heeft gehandeld bij een thuiswonende patiënt die zijn medicatie niet bleek te nemen. Een andere patiënt raakte thuis ondervoed in verband met het weigeren van voedsel; ook hier heeft de verpleegkundige volgens Lentis en de tuchtrechter onvoldoende ingegrepen of inzichtelijk gemaakt dat hij op de hoogte was van de situatie. Zijn rapportage over de situaties was gebrekkig. De tuchtrechter gaf de verpleegkundige een waarschuwing. Ook deze verpleegkundige is eerder al ontslagen bij Lentis.

Teruggefloten

De advocaat van beide verpleegkundigen vindt dat Lentis te hard heeft ingegrepen door de mannen te ontslaan voor ‘vrij geringe vergrijpen’. Het tuchtcollege is het echter eens met de reactie van Lentis op het handelen van de verpleegkundigen. Lentis werd in een andere zaak vorig jaar wel door de tuchtrechter teruggefloten. Toen had de organisatie een verpleegkundige ontslagen na het maken van geluidsopnames van douchende patiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.