Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schrappen 500 banen Treant treft ook verpleegkundigen

In de ziekenhuizen van Treant in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen worden 500 banen geschrapt. Ook verpleegkundigen moeten een andere baan zoeken, maar hoeveel en of er gedwongen ontslagen vallen wordt pas volgend jaar duidelijk.
Foto ANP

Dat zegt een woordvoerder van Treant in reactie op het nieuws over de gisteren aangekondigde ontslagen in de ziekenhuizen. Treant schrapt 300 banen in de zorg en 200 banen in de ondersteunende diensten omdat de zorg in de regio verschuift. De ziekenhuizen van Treant krijgen steeds minder patiënten, andere ziekenhuizen wat meer, aldus de woordvoerder. De ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal zijn in de toekomst in de weekenden gesloten. Ook gaan de SEH-afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal dicht, wel komen er in de twee ziekenhuizen basisspoedposten voor niet-levensbedreigende situaties.

Andere baan

Treant gaat onder andere verpleegkundigen voor wie geen plaats meer is zo goed mogelijk begeleiden naar een baan bij een ziekenhuis in de regio, zegt de woordvoerder. Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda (OZG) en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kampen met wachtlijsten en hebben naar eigen zeggen extra personeel juist hard nodig. Zo zouden er in het nieuwe OZG zeker 30 extra verpleegkundigen nodig zijn omdat er 23 bedden bij komen op de verpleegafdelingen.

Overstap niet zeker

De woordvoerder van Treant zegt zich te realiseren dat het maar de vraag is of verpleegkundigen wel de overstap willen maken naar een ander ziekenhuis. ‘Het is niet zeker of ze nog op de afdeling kunnen werken waar ze willen werken. Bovendien komen ze dan toch in een andere organisatie terecht. Daarom gaan we de komende maanden met alle betrokkenen inventariseren waar nu echt plek is en wie waarheen wil. Ook bespreken we of medewerkers die vlak voor hun pensioen zitten eerder gebruik willen maken van een vertrekregeling.’

Vakbond geschrokken

Vakbond FNV reageerde geschrokken op de plannen. ‘Er ligt een sociaal plan en daarin staat dat er geen gedwongen ontslagen plaatsvinden’, zei Harma Schrage van FNV Zorg en Welzijn tegen Het Dagblad van het Noorden. Er was bekend dat de gedeeltelijke sluiting van de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen banen ging kosten, maar het getal van vijfhonderd formatieplaatsen is volgens de bond nieuw.

Gedwongen ontslagen niet uitgesloten

Treant hoopt gedwongen ontslagen te voorkomen maar kan dat niet uitsluiten. Volgens de woordvoerder moet in april 2020 duidelijk zijn hoeveel verpleegkundigen een andere baan gevonden hebben en of er toch gedwongen ontslagen volgen.

Begin dit jaar werden 150 verpleegkundigen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen ontslagen.Ook toen werd geprobeerd verpleegkundigen naar een baan in een ander ziekenhuis te begeleiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.