Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schrapsessies: zorgverleners gaan regeldruk actief te lijf

Minister Hugo de Jonge geeft vandaag de aftrap voor de officiële schrapsessies in de zorg. In deze sessies gaan verpleegkundigen en andere zorgprofessionals de strijd aan met de hoge regeldruk in de sector.
Schrapsessies regeldruk zorg
De schrapsessies in de zorg moeten concrete, realiseerbare verbeterplannen opleveren (foto: Fotolia).

Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan zeven beroepsgroepen samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren. Ze borduren in drie schrapweken de komende tijd voort op een eerste schrapconferentie vorig jaar november. Hieruit kwam naar voren dat zorgverleners veertig procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. Voor wijkverpleegkundigen komt het neer op dertien uur per week.

Dit is ‘m: de top 5 registratie-ergernissen van verpleegkundigen.

Verbeterplannen

De schrapvoorstellen die er liggen sinds de conferentie in november gaan bijvoorbeeld over terugkerende machtigingen voor hulpmiddelen bij chronisch gebruik en te ingewikkelde, niet-doelmatige richtlijnen en kwaliteitsindicatoren. De beroepsgroepen gaan verder naar deze en andere schrapmogelijkheden kijken, en verbeterplannen opstellen. Het doel is om realiseerbare plannen te formuleren die direct verschil maken voor zorgverlener en patiënt. De laatste schrapsessie vindt plaats in maart. Dan zullen de resultaten worden gedeeld met het ministerie van VWS.

Ontregel de zorg

De schrapsessies komen voort uit het initiatief ‘(Ont)Regel de Zorg’ van huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA. Vorig jaar organiseerde V&VN, op initiatief van een wijkverpleegkundige, een landelijke actiedag tegen de regeldruk in de zorg. De wijkverpleegkundige vond dat het niet langer zo kan. Op Twitter maakte een verpleegkundige ‘#klussenindezorg’ trending, om onnodige taken weg te gaan halen bij verpleegkundigen, zodat er weer meer tijd is voor de patiënt. Check hier wat die onnodige klussen volgens jouw collega’s zoal zijn.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik werk in een ziekenhuis en ik zal u een voorbeeld geven van onzinnige regelgeving waar wij als verpleegkundigen mee te maken hebben. Iedere keer als we nu bloedafnemen bij patienten. En we weten en kunnen niet van te voren zien.of deze patient makkelijk te prikken is in de elleboogplooi of op een andere plaats bloed moet worden afgenomen bv de hand, voet of via een cvc /picc lijn gaan we dit telefonisch vermelden aan het lab. Waarom dit? De ISO CERTFICERING VRAAGT dit. Gevolg. Weer regeltje erbij. Nog meer papiercomputerwerk en nog meer telefoonverkeer . Het komt dus van bovenaf de regegevingen en men is zich niet bewust van de impact die dit heeft op de werkvloer.
    Het is maar een voorbeeld van overregistratie en echt alles ondrr controle te houden.

  3. Wij, als verpleegkundige beroepsgroep binnen het ziekenhuis, willen graag allerlei onnodige taken schrappen. Dat hadden we gedaan. Vervolgens leggen NIAZ en inspectie weer nieuwe taken op. Bijv. Minimaal 3 x per dag de EMV score invullen van ALLE patiënten. Ook degenen die wachten op een verpleeghuisplek. Er is blijkbaar geen vertrouwen in de klinische blik van verpleegkundigen. Zij kunnen écht wel inschatten of controle vitale functies nodig is bij een patiënt. Datzelfde geld voor 3 dd pijnscore, 3dd DOS score voor alle patiënten boven de 70. Kortom; wij willen wel maar krijgen juist steeds meer administratieve taken opgelegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.