Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

SCP: 140.000 mensen in zorg nodig

Tot 2030 zijn er in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen bijna 140.000 mensen nodig.
SCP: 140.000 mensen in zorg nodig

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Zorgen voor zorg’ dat dinsdag is gepresenteerd.

Vraag naar personeel
De senioren van de toekomst zullen steeds gezonder worden, verwacht het SCP. Daarom zal de vraag naar personeel tot 2030 jaarlijks ‘slechts’ met 1,2 procent stijgen tot uiteindelijk 300.000 arbeidsplaatsen. In de periode 1985-2005 steeg de vraag naar zorg met 1,8 procent per jaar. De vraag naar personeel in de verpleeghuizen zal het snelst groeien in de periode van 2005-2030 (1,7 procent per jaar). De benodigde personeelsinzet in de thuiszorg zal juist minder snel groeien.

Zorg aantrekkelijker maken voor jongeren
De vraag naar zorg niet zal dalen ten opzichte van nu, stelt het SCP. Daarom zullen er maatregelen moeten komen om de groei van zorgpersoneel te stimuleren. De zorgsector moet bijvoorbeeld aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren. Een andere mogelijkheid is om meer vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst aan te trekken in de zorgsector, deze groep is nu ondervertegenwoordigd in het zorgpersoneel.

Prognoses
Het SCP houdt een slag om de arm voor wat de prognoses betreft. De groeipercentages kunnen verder dalen als de politiek bijvoorbeeld beslist het aanbod van ouderenzorg te verkleinen. Ook kan het zijn dat meer mensen dan voorzien zelfstandig blijven wonen of door extra preventiebeleid gemiddeld langer gezond blijven dan nu het geval is.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

5 REACTIES

 1. Nog even het het is bijna letterlijk onmogenlijk om zorg personeel op te leiden, terwijl ze wel meer zorg personeel willen. beetje vreemd allemaal. dit is waarom:
  Docent verpleegkunde en zorg gerelateerde vakken worden, wordt door het kabinet nu bijna onmogenlijk gemaakt door de volgende nieuwe regel:
  Alle HBO’ers uit een “schaarste gebied”(–>ZORG!) kunnen bijna geen andere HBO opleiding meer volgen.
  Voor deze personen geldt dan dat ze geen collegegeld(+/- 1300-1500euro) meer betalen per schooljaar,
  maar institutiegeld(4000-7000euro!!!!!!!!!) per leerjaar. Met een salaris van een verpleegkundige is dit dus niet meer op te brengen.
  Wat om docent verpleegkunde etc. heb je dus een 2de HBO opleiding nodig, wat met deze regel niet te betalen is. Aangezien bijna alle verpleegkunde etc docenten, eerst verpleegkundige zijn en daarna doorstromen in het onderwijs. Welke 17jarige net van de havo , wil nou verpleegkunde docent worden zonder ervaring??

 2. Lees alle reacties
 3. we weten dat er minder personeel in de zorg komt. dat er steeds gereorganiseerd wordt om de zorg goed georganiseerd te houden. Toch zullen we nog inovatiever moet werken om goede zorg te kunnen blijven leveren. en goede zorg wilt niet zeggen zoals we het vroeger deden. blijf positief, wees trots op je beroep en praat met verve over je leuke werk, op die manier hebben we meer kans op nieuwe collegaś dan door negatief over je eigen ozo leuke vak te praten

 4. Wij hebben al veel gewerkt, jaren hoop en verlangen gehad op betere arbeidsvoorwaarden maar met die hoop en verlangen kwamen we niet ver ! Het is voor ons al jaren geven en weing ontvangen, de weegschaal hoort in balans te zijn anders sterft de zorg een stille dood.
  Nee, mensen met een leugen de zorg insturen, met dit soort bedrog doe ik niet mee, goed om nog meer mensen teleur te stellen.Het is NU eens tijd om aan ons zelf te denken en de zaken te zien zoals ze zijn. Stop de zelfverloochening, jezelf of anderen leugens voor ogen houden brengt helpt niemand verder. Dan blijven de zaken zoals ze zijn en geef je aan dat je, je hiermee hebt verzoend!
  Wij zijn het waard om waardig behandeld te worden, zolang de massa dit niet vindt dan kan er ook niets veranderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.