Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening ondervoeding landelijk ingevoerd

AMSTERDAM - Het gebruik van de Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ) verbetert de herkenning en behandeling van ondervoeding van 50% naar 80%.

Dit concludeert diëtiste Hinke Kruizenga in haar promotieonderzoek. Het onderzoek is de basis voor het in januari 2006 gestarte implementatieproject “Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse ziekenhuizen”, onderdeel van Sneller Beter. Hinke Kruizenga promoveert 17 mei a.s. aan de VU in Amsterdam.

Inadequaat
Ondervoeding komt in ziekenhuizen vaak voor, namelijk 25 tot 40%. Bij de helft van deze patiënten wordt de ondervoeding gediagnosticeerd. Een inadequate voedingstoestand veroorzaakt echter een langere ziekenhuisopname en beïnvloedt de kwaliteit van leven en kans op complicaties negatief.

Instrument
De afdeling diëtetiek & voedingswetenschappen van VU medisch centrum ontwikkelde daarom een instrument waarmee verpleegkundigen met drie vragen elke nieuwe patiënt kunnen screenen op ondervoeding. Aan deze screening is een geprotocolleerd behandelplan verbonden: ondervoede patiënten krijgen twee keer per dag een lekker tussendoortje uit het assortiment van de speciaal ontworpen SNAQ-kar. Ook is er extra aandacht voor de hoofdmaaltijden. Zo nodig wordt een diëtist ingeschakeld.

Proefschrift
Hinke Kruizenga doet in haar proefschrift verslag van de ontwikkeling en validatie van de SNAQ. Door gebruik van de SNAQ verbetert de herkenning van ondervoeding van 50% naar 80% in het ziekenhuis. Verder wordt de voedingsbehandeling in een eerder stadium van de medische behandeling gestart. Analyse van de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van vroege herkenning en behandeling van ondervoeding middels de SNAQ laat zien dat de kosten van de screening en de voedingsbehandeling ruim opwegen tegen de kostenbesparing van de kortere opnameduur.

Kwaliteit
Landelijk invoeren van deze aanpak zal leiden tot kwaliteitsverbetering van de voedingszorg en kostenbesparing door verkorting van de opnameduur van ondervoede patiënten, zo concludeert Kruizenga in haar proefschrift.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.