Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening op SEH effectief tegen kindermishandeling

Systematische screening van kinderen die op de Spoedeisende Hulp terecht komen is effectief bij opsporing van kindermishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Voor het eerst is onderzocht of screening iets oplevert.

De goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. Ook is het belangrijk om objectieve checklists te gebruiken. ‘Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling’, aldus de onderzoekers van Erasmus MC. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Vijf keer meer

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104.000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.