Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SEH-verpleegkundige alert op kindermishandeling

MAARSSEN - Aandacht voor het herkennen van kindermishandeling is een vast onderdeel van de opleiding voor spoedeisende hulp-verpleegkundigen. Dat meldt Frans de Voegt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) in een reactie op eerdere berichtgeving over de noodzaak aandacht te besteden aan kindermishandeling tijdens de opleiding van artsen.      
SEH-verpleegkundige alert op kindermishandeling

‘Naast aandacht voor het onderwerp in de specialistische vervolgopleiding komt kindermishandeling ook aan de orde in bijscholingen van de Trauma Nursing Core Course van de Stichting Trauma Nursing Nederland en de EPNC (Emergency Nursing Pediatric Course),’ aldus De Voegt.

SPUTOVAMO-formulier
De meeste SEH-afdelingen werken met het zogeheten SPUTOVAMO-formulier. Met deze lijst kan de hulpverlener inschatten of een kind slachtoffer is van mishandeling. Het woord SPUTOVAMO is afgeleid van de eerste letter van elk woord, S = soort letsel, P = plaats van het letsel, U = uiterlijk van het letsel, etc. De regio West van de NVSHV heeft onlangs een refereeravond over kindmishandeling gehouden.

Overlijden
In Nederland worden naar schatting jaarlijks 80.000 kinderen ernstig mishandeld, van wie er veertig overlijden aan de gevolgen. Medisch studenten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaven onlangs aan dat zij meenden dat het nodig was het onderwerp kindermishandeling in de opleiding op te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.