Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Seks in het verpleeghuis moet kunnen’

Verpleegkundigen zouden seks tussen demente bewoners moeten toestaan, mits beide partijen daarmee instemmen. Zorginstellingen moeten deze behoefte faciliteren.
'Seks in het verpleeghuis moet kunnen'

 

Dat betogen de Australische Laura Tarzia en haar collega’s in een artikel over seksualiteit bij dementie in Australische zorginstellingen gepubliceerd in Journal of Medical Ethics.

Tweepersoonsbedden
De onderzoekers stellen dat relaties, fysieke intimiteit en seksualiteit mensenrechten zijn en blijven, ook op hoge leeftijd. Ze vinden dat seks tussen dementerende bewoners onnodig wordt tegengehouden. ‘Er is geen enkele reden waarom mensen niet mogen genieten van seks tot de dag dat ze sterven en het is aangetoond dat het enorm belangrijk om psychische en lichamelijke welzijn’, zegt Tarzia in The Independent. Zorginstellingen moeten de behoefte faciliteren door de bewoners meer privacy te geven en te zorgen voor tweepersoonsbedden.

Relatie tussen dementerenden
Volgens Tarzia is er een taboe op seks tussen bewoners van zorginstellingen, al helemaal als de bewoners dementeren. Vaak worden bewoners apart van elkaar gehouden als ze een relatie ontwikkelen, aldus de onderzoekster: ‘Het is duidelijk seksueel misbruik dient te worden vermeden, maar we moeten er niet vanuit gaan dat een dementerende die seks heeft wordt misbruikt.’ 

Seks geen prioriteit
Volgens Tarzia denken veel mensen dat seksuele behoeftes van ouderen geen prioriteit zijn voor mensen. Daarnaast zou het lastig zijn om te kunnen bepalen of een dementerende wilsbekwaam genoeg is om in te stemmen met seks met een medebewoner.  Tarzia: ‘Als iemand dementie heeft, betekent dit niet dat hij of zij niet kan instemmen met het hebben van een relatie.’ 

Ingrijpen
De onderzoekers vinden dat verpleegkundigen met gezond verstand kunnen bepalen of een relatie tussen dementerenden van beide kanten uit vrije wil is. Aan het gedrag van de dementerende is af te lezen of ze gelukkig zijn en genieten van zichzelf. Doorgaans reageert een dement persoon heftig op ongewilde avances. Als verpleegkundige moet je ingrijpen als één persoon of beide niet weten met wie ze een relatie aangaan en bijvoorbeeld denken dat het hun echtgenoot is, terwijl dat niet zo is. Bij ontdekking kan dit tot schaamte en spijt leiden.

Ouderen zijn seksueel actiever dan soms wordt gedacht. Bekijk het filmpje waarin een senior haar vibratorverzameling toont.

 

11 REACTIES

 1. Ik heb het artikel met belangstelling gelezen. Alhoewel ik de drijfveer van de auteur begrijp, deel ik haar visie niet. Auteur wil graag zien dat haar patienten plezierige momenten hebben en daar wordt seks als instrument bij gebruikt. Dit is het betreden van een mijnenveld. De sociale, prychische en juridische problemen die als een vloedgolf over een inrichting of instelling kunnen, en zullen spoelen zijn rampzalig. Voor bewoners en medewerkers.
  Mijn dringend advies: blijf ver van deze expirimenten vandaan, verbied dit zo nodig.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Vincent en Trudi: Hoe komen jullie bij een bordeel? Dat is geld betalen voor seks, daar heeft dit verhaal niks mee van doen.
  Daarnaast vind ik het verbieden van seks in een verpleeghuis ronduit schande. Vincent, hiermee ontneem je iemand zijn rechten. En Trudi als een zorgvrager kiest voor een buitenechtelijke relatie dan hebben wij als verpleging/verzorging daar niets mee te maken en is dat iets wat zij zelf mogen beslissen. Wij zijn er voor de zorgvrager en hoe hij/zij zijn relaties onder houdt is privé.
  @ Trudi, als je seks alleen ziet om een nageslacht te krijgen heb je volgens mij 50 jaar onder een steen geleefd. Ik bedoel dit niet beledigend. Hier is goed te zien dat je het puur van uit je eigen beleving bekijkt.
  @ Vincent, jij haalt er ontucht bij. Die benaming gaat over verkrachtingen. Daar is in dit artikel geen sprake van, dus je wijkt ernstig af van het onderwerp. Dit artikel gaat over vrijwillige seks.
  @ Beiden in een voorbeeldfunctie als teamleider, had ik meer creativiteit en inlevingsvermogen verwacht. Daarnaast bedoel ik deze post absoluut niet aanvallend of beledigend. Ik hoop dat jullie er beiden alleen over nadenken.

 4. Ten eerste: goed lezen! In het artikel wordt niet gesproken over een partner. En als die er wel zou zijn: zou de keuze aan de partner zijn hoe ermee om te gaan, toch? Ook (sommige) partners groeien mee in de dementie. Willen ze het niet? Dan moet er uiteraard worden beschermd. Vinden ze het goed? Dan is het de hoop dat het huis niet een belangrijk deel van de bewoner uitschakelt: sexuele behoefte blijft nou eenmaal bestaan bij veel mensen. Sexualiteit/intimiteit is een belangrijk onderdeel van de mens. Laten we dat alsjeblieft niet vergeten bij de zorg voor “onze ouderen”. En over sex gesproken: hoeveel van jullie werken op een afdeling waar sex met de eigen partner wordt gefaciliteerd?

 5. Helemaal met Trudie eens,
  Ik ben afdelingshoofd en ik heb al vaak meegemaakt dat bewoners sexuele toenadering zochten tot medebewoners. Ik heb direct ingegrepen en ik heb mijn collega’s opgedragen /verteld dit ook te doen. De ouderdom mag nooit en te nimmer een reden zijn om toe te geven aan de lusten des vleses. Wij moeten er voor waken dat de aan onze zorg toevertrouwde bewoners, patienten, deelnemer, zorgvragers of hoe de naam ook is afglijden naar ontuchtigheid. Met de woorden van Trudie: het wordt bij ons geen bordeel!!

 6. Ongelofelijk, moeten wij buitenechtelijke seks gaan fasciliteren? Moet ik er voor zorgen dat het tehuis waar ik al jaren werk een bordeel wordt? Als subhoofd zal ik er alles aan doen om deze zondige gorigheid te verbieden. Sex behoort toe aan liefde en voor nageslacht te verkrijgen, en nimmer uit lage lusten en zeer zeker niet buiten het huwelijk!

 7. Bij ons is een relatie ontstaan. Doordat de kinderen zien hoe gelukkig hun ouder is met die, eveneens demente, partner en de normale omgang van de zorg, is het gewoon. Dus het “echtpaar” wordt door de kinderen mee naar het restaurant genomen. Waarom? Omdat hun moeder of vader daar rustig van wordt en het bezoek veel gezelliger is.
  Kortom laat los en zie wat er komt. #belevingsgerichte zorg

 8. Daar begint het dus al…
  We leven in een gesexualiseerde wereld maar wanneer er wat aan de ander “mankeert”( in dit geval medisch etiket)
  dan gaan we er ons “professioneel” mee bemoeien en is celibatair een soort verplichting..
  Ik werd opgenomen en snachts wil een oude vrouw bij me in bed kruipen…ik breng har terug en krijg het protest : “maar zo wil ik niet leven..”
  Ouders/ouderen boven de 65 hebben natuurlijk nooit seks, zoals voor menig man elke vrouw een hoer is maar mama een heilige..
  Waarom zoveel morele allergie en verontwaardiging als er over seks gesproken wordt? Praten jullie zelf wel eens met ouderen over seks?
  Of dat te gênant? dan zit je je professie in de weg..
  Er worden meteen moreel ethische dilemma’s opgeworpen over wat de kinderen wel niet zullen zeggen..
  Nou..wat zullen jouw ouders wel niet zeggen van jouw seks..?Heb je daar wel eens met hen over gesproken..?
  Wat te doen met een demente vrouw die is opgenomen en een niet demente man die een relatie is aangegaan met een andere vrouw?Ga je je dan ook moreel opstellen en die demente-maar nog steeds goed aanspreekbare vrouw(die misschien loopt te flirten met een andere bejaarde)inlichten over de affaires van haar man..of dit met de kinderen bespreken..? Dan zit je je echt zelf in de weg..
  Je hoeft demente bejaarden echt niet bij voorbaat bij elkaar in een bed te helpen, maar zoveel afweer…
  Als zoogdieren zijn we en blijven we gewoon sexuele wezens

 9. Nou Laura moet maar gauw wat anders gaan doen, want dit is abnormaal.Het is voor de partner die niet dementeert al heel erg haar/zijn partner kwijt te zijn en dan moet ze/hij het ook nog goed vinden dat hij/zij met een ander gaat seksen of in een speciale rui,te seks gaan hebben?.Belachelijk.Hebben ze daar in Australië niks beters te doen?Een goede verzorging kost hier al hoofdbrekens genoeg en zo lang het nog niet in alle huizen gewoon is dat er elke dag gedouched kan worden, zullen we er maar eerst eens op gaan toeleggen dat dát mogelijk is, lijkt me veel belangrijker dan problemen te veroorzaken die je niet eens op kunt dragen en/of lossen.

 10. Belachelijk! Dementerenden mensen weten misschien niet meer dat ze getrouwd zijn geweest, of zelfs nog getrouwd zijn. Ook voor kinderen is dit shockerend, ik moet er ook absoluut niet aan denken dat dit gebeurd bij een van mijn ouders. Ook vind ik het onzin dat je als verpleegkundige moet ingrijpen. Hiervoor zijn wij toch niet aangesteld!

 11. èèn van je ouders zal maar in ’t verpleeghuis wonen en ze laten toe dat hij/zij seks heeft met een andere bewoner.
  moet er niet aan denken! een vreselijke gedachte voor je overleden moeder/vader,ook al weet hij/zij door de dementie niets meer v.h. huwelijk.misschien wel 50 jr. getrouwd geweest.

 12. Dit blijft een heikel punt. Is een van de partners dementerend dan zou je ruimte moeen bieden aan de behoefte aan privacy. Merk je echter dat de dmenterende partner hier onrustig/angstig oid van wordt is er mogelijk sprake van sex zonder wederzijdse goedkeuring. Bespreek dat maar eens met een man van 85 die zijn hele leven al sex geeist heeft van zijn vrouw.
  Zijn eide sexpartners dementerend dan zijn er mogelijk nog anderen in het spel; de officiele partners en/of de kinderen. Je kunt dus niet zomaar zeggen; dit moet kunnen. Het vergt een volwassen omgang met sexualiteit door verpleegkundigen of verzorgenden en de familieleden van beide patienten/bewoners. Waarbij allen open moeten staan om hier open over te praten. Als alle betrokkenen er mee instemmen dan met een instelling nog de gelegenheid en ruimte willen en kunnen faciliteren. Waarmee ik dus uitkom op mijn eerste reatie; het blijft een heikel punt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.