Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seksuele intimidatie verpleegkundigen: bekend probleem opnieuw aangetoond

In een recente enquête zegt meer dan een derde van 900 ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden dat hij of zij weleens te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Een uitkomst die niet verrassend is, gezien eerdere onderzoeken naar dit probleem.
intimidatie

 

Verpleegkundig vakblad Bijzijn vroeg ruim 900 verpleegkundigen en verzorgenden of zij wel eens geconfronteerd zijn met seksuele intimidatie. Van de ruim 900 personen die de vragenlijst invulden antwoordde 36,5 procent bevestigend op deze vraag. In 82,3 procent van de gevallen gaat het om een zorgvrager die de verpleegkundige of verzorgende lastig valt. In 7 procent van gaat het om een naaste van de patiënt: een familielid, vriend of bekende van de patiënt. De enquête werd uitgevoerd ter gelegenheid van het congres ‘Seksualiteit, Intimiteit en Intimidatie’ dat afgelopen week werd gehouden in Utrecht.

 

Collega’s

Ook collega’s vallen elkaar weleens lastig, zo blijkt uit de enquête. Meer dan 20 personen (6,4 procent) geven aan weleens te maken te hebben gehad met intimidatie door een collega. Leidinggevenden gedragen zich over het algemeen netjes. Slechts in 1 procent van de gevallen betreft het een leidinggevende.

 

Seksuele handelingen

Bijna 14 procent van de ondervraagden is weleens door een patiënt gevraagd hulp te geven bij seksuele handelingen, zoals zelfbevrediging. In driekwart van de instellingen blijkt  niet ergens op papier te staan hoe je daarmee moet omgaan.

 

Bekend probleem

Seksuele intimidatie in de zorg is een bekend probleem. Uit een enquête die NU’91 in 2000 hield, kwam naar voren dat ruim 50 procent wel eens te maken heeft met seksuele intimidatie. En Mathilde Bos verwijst in haar boek ‘Seksuele initmidatie in de zorg’ naar onderzoeken die aantonen dat het in de zorg substantieel meer voorkomt dan in de meeste andere sectoren.

 

  • Ter info:
    Het boek ‘Seksuele initmidatie in de zorg’ van Mathilde Bos is te downloaden via haar website: www.mathildebos.schrijft.nl

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen / Esther van Heeswijk

Bron: Bijzijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.