Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Seksverzoeken slecht bespreekbaar in ziekenhuis

In veel ziekenhuizen voelt het personeel zich niet gesteund in situaties waarin zij zich onprettig voelen. Vaak zijn zaken als grensoverschrijdend gedrag van seksuele aard niet bespreekbaar met de werkgever.
Seksverzoeken slecht bespreekbaar in ziekenhuis

Dit blijkt uit onderzoek over grensoverschrijdend gedrag van vakbond AbvakaboFNV. Aan het onderzoek deden ruim 600 leden van de vakbond mee. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van het bericht vorige maand over een hbo-v studente die door haar PGB-cliënt werd gevraagd hem seksueel te bevredigen.

Niet gesteund door de werkgever
Uit het onderzoek komt verder duidelijk naar voren dat werknemers in ziekenhuizen zich vaker onveilig voelen op het werk en grensoverschrijdend gedrag niet bespreekbaar is bij de werkgever. Bovendien voelen zij zich minder gesteund in situaties waarin zij zich onprettig voelen. Ook zijn zij niet bekend met hoe de werkgever omgaat met situaties waarbij sprake is van grensoverschrijdend gedrag

Meeste seksverzoeken in verpleeghuis en thuiszorg
Over het algemeen genomen komen seksuele verzoeken van cliënten het vaakst voor in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).  Het ziekenhuis is dus een achterblijver wat dit betreft. Vakbondsbestuurder Elise Merlijn: ‘Ziekenhuispersoneel krijgt misschien niet vaak seksuele verzoeken zoals bij het voorval in de thuiszorg, maar er is veel wél vaker sprake van agressie en geweld tegen personeel. Daarbij voelen werknemers zich helemaal niet gesteund.’Dit zou kunnen verklaren waarom personeel in ziekenhuizen ook in situaties van seksuele intimidatie niet snel naar de werkgever stapt.

Ondersteuning van de werkgever
Overigens voelt ruim 80 procent van het totale aantal respondenten zich wél veilig op het werk. Bij ruim driekwart is grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar met de werkgever. Als de respondenten niet bij de werkgever aankloppen, dan is dat meestal omdat ze de situatie zelf opgelost hebben. Van de respondenten die wel bij de werkgever aanklopten, geven bijna vijf op de tien aan dat de werkgever de cliënt hierna heeft aangesproken. Vier op de tien kregen ondersteuning van de werkgever.

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Overigens geeft meer dan de helft van de respondenten aan dat er meer aandacht tijdens de opleiding moet worden besteed aan het omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Abvakabo FNV pleit voor het versterken van werknemers door cursussen en nascholing, specifiek gericht op (sociale) vaardigheden om om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. De bond vindt ook dat werkgevers een sfeer moeten scheppen waarin dit soort zaken besproken kan worden, en bovendien actie moeten ondernemen als hun werknemers aan de bel trekken.

Omgaan met seksuele behoeften cliënten
Een paar dagen geleden pleitte vakbond NU’91 er voor om de beroepscode V&V aan te scherpen op dit vlak. Ook wil NU’91 met de opleidingen overleggen hoe het thema ‘bespreken van en omgaan met de seksuele behoeften van cliënten’ in het lesprogramma ethiek opgenomen kan worden.

AbvakaboFNV
Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik zelf zit nu aan het eind van mijn opleiding en als ik terug kijk, valt het mij op hoe weinig er eigenlijk word besteed aan je beroepshouding. Ik denk dat hier vooral in deze tijd waar in alles mag en normaal is, juist goed is om het hier over te hebben. Waar word je voor opgeleid en waar niet voor. Maar ook hoe behoud je je professionaliteit. Want mij kan je niet wijs maken dat ingaan op seksverzoeken professioneel is voor een verpleegkundige

 3. Ik ben het met Gerard eens. Gezondheidspatroon 9 van Gordon is inderdaad een verpleegkundig terrein. Inderdaad houd dit niet in dat je op de seksuele verzoeken moet ingaan.
  Verzorgenden en verpleegkundigen hoeven zich ook niet beledigd te voelen als er een dergelijk verzoek van een zorgvrager komt. Een zorgvrager dient zich veilig te voelen om alles bespreekbaar te maken. Daar behoort seksuele gevoelens ook bij.
  Iedereen heeft seksuele gevoelens, dus waarom een patiënt dan niet.
  Laten we alsjeblieft niet net doen alsof dit niet normaal is.
  Het vergt een professionele houding van de verzorgende/verpleegkundige.

 4. Ik ben het helemaal met gerard eens.. Ik ben nu bijna aan het einde van mijn opleiding en heb geleerd dat seks bespreekbaar moet kunnen zijn. Dus dat je inderdaad met de patienten er over moet kunnen praten en niet het gedrag negeren en ze de computer of telefoon geven! vind ik niet erg proffesioneel. Je moet ze ook niet van hun behoefte afhelpen, maar je kunt het op z’n minst bespreekbaar maken, hoe lastig het ook kan zijn voor een verzorgende/verpleegkundige.

 5. Dat mensen behoefte aan sex hebben is duidelijk.
  Maar het hoort niet tot de taken van medewerkers in zorg en welzijn omdit op te lossen.
  Als men deze behoefte heeft huurt men maar een dame of heer in die daar wel toebereid is!
  Als ik aan dit soort zaken behoefte had gehad had ik een ander beroep gekozen.
  Verder dient een vakbond op te komen voor ons! En ons niet publiekelijk aftevallen over dit soort zaken.
  Medewerkers die aan dit soort verzoeken gehoor geven dienen wat mij betreft op staande voet ontslagen te worden. Sex tussen patient en hulpverlener is verboden.
  En dat dient ook zo te blijven! Hoe schrijnend de situatie van een client/patient ook is.

 6. Helemaal met Moon eens, het is niet bepaald professioneel om sex ook onderdeel van het werk te willen noemen.Uiteindelijk als de verzorgende/verplegende het initiatief neemt, dan wordt er ook ontslag gegeven op staande voet. En laten we nou even niet denken, dat er ook niet zoiets als zelfbeheersing hoeft te zijn. Wat is dit tegenwoordig dat we alles maar normaal vinden en met “moet kunnen” onze professionaliteit te grabbel zouden moeten gooien.Er zijn speciale bureau’s voor dergelijke vragen, ieder patient heeft een telefoon naast het bed of kan bij de computer, dat hoeven de verpleegkundigen niet te regelen en nog minder te doen.Noem dat dan maar een ouderwets taboe, maar ik heb dat dan toch liever dan: “alles moet kunnen”.
  Er mogen best grenzen zijn.

 7. Zou sexualiteit niet meer spelen bij pati”enten met een langere verblijfsduur, als er geen sprake is van pijnklachten, operatie en ontslag na enkele dagen opname? Dat kan misschien verklaren waarom in het ziekenhuis relatief minder vaak seksuele verzoeken voorkomen en het personeel ook minder met ongewenste intimteiten te maken krijgt. Mijn ervaring is dat je als verpleegkundige door een pati”ent wordt benaderd met toespelingen en geen regelrechte vraag. Als je dat professioneel aanpakt, ben ik helemaal met Moon eens, dan zou je kunnen doorverwijzen naar een betrouwbaar adres. Het afdelingsbeleid zou daarin moeten voorzien, niet alleen de opleiding. Een paar bladzijden in een map met actuele adressen die op de post ligt bijvoorbeeld

 8. Quote: Maar het hoort niet tot de taken van medewerkers in zorg en welzijn omdit op te lossen.
  Gezondheidspatroon 9 van Gordon? Is wel degelijk een verpleegkundig terrein, (verstoord seksueel functioneren)Dus wanneer hier sprake van zou zijn zouden wij als verpleegkundigen er wel iets mee moeten. En nee, dat betekend niet ingaan op seksuele verzoeken, maar in ieder geval de dingen bespreekbaar maken. Blijf het maar raar vinden dat er zo’n ouwerwets taboe op rust..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.